MRAČNA TAJNA SRPSKE PRESTONICE: Za ovaj deo Beograda vezuje se neverovatna legenda koju je znao i HITLER

Beograd je pun nedokučivih misterija i tajni, a neke od njih otišle su u grobove s onima koji su ih čuvali, kao i priča o Tašmajdanu...

Beograd
Pixabay.com

Na mestu gde se milionima godina prostiralo Panonsko more, danas u srcu Beograda, duboko u zemlji, nalazi se Tašmajdanska pećina.

Iz nje je Karađorđe vodio konjanike u borbu protiv turskih osvajača, a naš narod za vreme ratova spasavao glavu.

Tašmajdanska pećina stara je između šest i osam miliona godina i nekada je predstavljala granicu Panonskog mora.

Velika stena, koja i danas stoji kod ulaza u pećinu, stara je 14 miliona godina, a kako ju je nekada zapljuskivalo more, u njoj se i sada mogu naći školjke.

Kakvu tajnu čuva ovo mesto i kakva se misterija i energija krije u njegovoj pećini i podzemnim tunelima, u razgovoru za MONDO otkrio je jednom prilikom viši kustos edukator Prirodnjačkog muzeja u Srbiji Miodrag Jovanović.

Reč Tašmajdan na tuskom znači kamenolom. A, da li je tamo zaista postojao kamenolom, kako pojedini tvrde, naš sagovornik baš i ne veruje. Tašmajdanska pećina, kako kaže, nije ljudska tvorevina, niti ima veze s kopanjem kamena.

Jedna od mogućih teorija je da je Tašmajdan bio velika grobnica

Tašmajdan je verovatno bio kultno mesto starih ljudi koji su ovde živeli pre nekoliko hiljada godina. Oni su tu žrtvovani i tu su sahranjivali svoje mrtve i ko zna šta sve još radili. Po tome, Beograd bi mogao da bude turistički kralj jer ima ovo – neolitsko kultno mesto – rekao je Jovanović.

Beograd je pun grobova i mislim da ne postoji ulica u kojoj nema starog groblja ili bar nekog groba. Mi noću bukvalno stalno idemo pored duhova, ne primećujemo ih, jer smo navikli da paralelno idemo s mrtvima – rekao je Jovanović.

Ako se vratimo u daleku prošlost, tašmajdanska pećina je verovatno bila središte obožavanja arijanstva (prva velika hristološka jeres nazvana po jeretiku Ariju, aleksandrijskom svešteniku). Oko 300-400 godine posle nove ere, pa i pre toga, hrišćanstvo se cepalo i nastao je veliki broj jeresi, a među njima i arijanstvo.

Pop Arije je bio proteran na Balkan i tada je došao u Beograd. On je stvorio potpuno novu crkvu. Arijanstvo je postajalo u Beogradu i to je jedino mesto gde je postojao njihov kult, a hrišćani su uvek voleli katakombe. Tako da je lako spojiti Tašmajdan i Arijanite koji nalaze tašmajdansku pećinu…, ali da se to dokaže sada je jako teško – objasnio je Jovanović.

Hitler je znao za tajnu

Nastavak priče vraća nas u 1941. godinu kada su Nemci došli u Beograd.

Nemci su 1941. godine napravili bazu u tašmajdanskoj pećini. Oni su ko zna šta našli u njoj. Dno je betonirano i zna se da su to Nemci uradili, a zna se da oni i Hitler nisu bili ni najmanje glupi ljudi. Pre nego što su je betonirali sigurno su debelo proučili šta se tu nalazi i preneli su iz te pećine sve što su našli, tako da nažalost mi više nemamo šta tu da nađemo – rekao je Jovanović.

Poznato je da je Adolf Hitler bio jedan od najvećih magova 20 veka, a bio je i čarobnjak. Bavio se magijom i bio je izuzetno opasan u tome, a te informacije pojavile su se tek u poslednjih 15-20 godina – kazao Jovanović i dodao da je zbog toga, i pre nego što su došli Nemci na Balkan, Hitler verovatno znao za tašmajdanske pećine.

Ni dan danas tašmajdanski hodnici nisu do kraja istraženi. Pitanje je i da li su ih Nemci betonirali do kraja, ili još uvek ima neistraženih delova.loading...