MRAČNE PROGNOZE: Pakao dolazi na zemlju – evo šta su naučnici OTKRILI

Rast broja ekoloških katastrofa u ovom veku je uz pandemiju koronavirusa pokazao da politički i poslovni predstavnici ne uspevaju sprečiti da se planeta pretvori "u nenastanjiv pakao" za milione ljudi, objavile su u ponedeljak Ujedinjene nacije.

Zemlja
Pixabay.com

U poslednje dve decenije broj katastrofa uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama gotovo se udvostručio. Između 1980. i 1999. ih je bilo 3.600 a od tada 6.600, stoji u izveštaju objavljenom uoči Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obeležava u utorak.

Oko četiri petine katastrofa u tom periodu otpada na poplave i oluje, no beleži se i više suša, šumskih požara i toplinskih talasa.

Voljno smo destruktivni. To je jedini zaključak do kog možemo doći – rekla je Mami Mizutori, specijalnog predstavnika glavnog sekretara Ujedinjenih naroda za borbu protiv katastrofa, dodavši da svet kasni u delovanju protiv tih katastrofa.

Covid-19 je poslednji dokaz da se politički i poslovni čelnici tek trebaju uključiti u svet oko sebe“, poručila je.

U poslednjih dvadeset godina katastrofe su odnele više od 1,2 miliona života te uticale na 4,2 milijarde ljudi. Uzrokovale su gotovo 3 milijarde dolara ekonomskih gubitaka, što je dvostruko više u odnosu na dve decenije pre toga.

U zajedničkom uvodu UN-ovog izveštaja Micutori i Debarati Guha-Sapir iz belgijskog Centra za istraživanje epidemiologije katastrofa napisale su kako su agencije za upravljanje prirodnim katastrofama svojom pripremljenošću ipak spasile mnogo života.

Među državama koje su imale velike evakuacije i time spasile mnogo života su Indija i Bangladeš.

Gotovo nijedna nacija nije učinila dovoljno da spreči talas smrti i bolesti koji je uzrokovala pandemija koronavirusa, uprkos upozorenjima UN-ovih agencija – dodale su.

Nejasno je zašto svojom voljom i svesni nastavljamo sejati seme svog uništenja, uprkos naučnim dokazima da svoj jedini dom pretvaramo u nenastanjiv pakao za milione ljudi“, stoji u uvodu.

Guha-Sapir je upozorila da ako ekstremni vremenski uslovi nastaveda rastu brojčano kao u prošle dve decenije, “budućnost čovečanstva izgleda veoma sumorno”.

Kako bi se to izbeglo svet mora brzo delovati na prevenciji, prilagođavanju na klimatske promene i smanjivanju rizika od katastrofa, zaključila je Mizutori.loading...