MRKONJIĆ O SMRTI MIRE MARKOVIĆ: “Država da omogući deci da sahrane majku i obiđu očev grob”

Mira Marković jeste bila žena Slobodana Miloševića, ali sve državne odluke donosili su državni organi, kaže Milutin Mrkonjić, prijatelj porodice Milošević.

Milutin Mrkonjić
wikipedia.org/Medija centar Beograd

U Rusiji je juče u 77. godini preminula Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i predsednica Jugoslovenske levice. Javnosti je poznata po političkom angažmanu 90-tih godina kojim je uticala na dešavanja i prilike u tom periodu.

Mnogi smatraju da je bila siva eminencija tadašnjeg režima, vladar iz senke svoga muža, a ima i onih koji su u nju upirali prstom da je inspirator političkih ubistava, među kojima su likvidacije Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića.

Na pitanja: Ko je bila Mira Marković, kakav je uticaj imala na sudbinu zemlje u teškim vremenima, zbog čega je pobegla iz Srbije i utočište našla u Rusiji, hoće li biti sahranjena kraj svog supruga u Požarevcu, u Jutarnjem programu TV Prve odgovarao je Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a, narodni poslanik i prijatelj porodice Milošević.

On kaže da je, kada se govori o optužbama protiv Mire Marković, zapravo reč o marketingu.

– Ona jeste bila politički aktivista, jeste bila levičarka, žena britkog uma i oštrog jezika, jeste bila žena Miloševića i kao takva mogla je da ima uticaj i na odonošenje odluka. Ali, odmah da razbijemo tu famu, ja sam na žalost u Hagu postao pravi prijatelj porodice Milošević. Vreme je da se demantuju ti naslovi. Neću ja da govorim o tome, žena je umrla. Milošević je sve demantovao u intervjuu Novostima – rekao je Mrkonjić koji podseća da je Milošević tada jasno rekao da ni jednu državnu odluku nije donela njegova supruga, već državni organi.

Na pitanje da li misli da i danas, nakon svega, treba da brani porodicu Milošević, Mrkonjić kaže: “Odbrana porodice Milošević nije odbrana od strane mene, već je red da kada umre državnik ili njegova žena posle 16 godina u izgnanstvu, valjda će država pomoći. 16 godina je živela van države, 12 godina njegova deca ne mogu na grob ocu”.

Mrkonjić takođe očekuje da, ukoliko deca Mirjane Marković i Slobodana Miloševića odluče da se njihova majka sahrani u Srbiji pored Miloševića, država bude ta koja će to omogućiti, odnosno da će omogućiti deci da sahrane majku i obiđu očev grob.

Red je, kaže, kada umre državnik ili njegova supruga, da država pomogne.loading...