MRTVAC KOJI HODA: Nije imao kapke, uši, ni kožu, a pogledajte kako izgleda sada, NAKON TRANSPLANTACIJE LICA (FOTO)

Presađivanje lica
Beta

Francuski hirurg je uradio drugu transplantaciju lica na istom pacijentu, što nikad ranije nije urađeno, a pacijent se oseća dobro i čak je nedavno proveo vikend u Bretanji.

 

Doktor Loran Lantieri iz bolnice Žorž Pompidu u Parizu je prvi put predsadio novo lice pacijentu Žermou Amonu 2010. godine kada je Amon bio u srednjim tridsetim. Ali kad je oboleo 2015. Amon je dobio lekove koji su se sudarili sa lekovima koje je primao protiv odbacivanja transplantiranih organa.

Prošlog novembra tkivo na njegovom presađenom licu je počelo da izumire i doktor Lantieri ga je uklonio. To je ostavilo Amona bez lica, što je stanje koje je Lantieri opisao kao “mrtvac koji hoda”.

Amon nije imao kapke, uši, kožu i nije mogao da govori ili jede. On je ograničeno čuo i mogao je da se izražava samo tako što bi malo okretao glavu malo pisao.

– Ako nemate kožu imate infekcije. Bili smo jako zabrinuti zbog mogućnosti novog odbacivanja – rekao je Lantieri danas za AP.

 

U januaru kada se pojavio donor za drugo lice Lantieri i njegov tim obavili su drugu transplantaciju lica na Amonu. Pre nego što su ga podvrgli drugom presađivanju lekari su morali da zamene svu njegovu krv u proceduri koja je trajala mesec dana da bi eliminisali potencijalno zabrinjavajuća antitela iz ranijih tretmana.

– Za čoveka koji je kroz sve ovo prošao, što je kao da si prošao kroz nuklearni rat, on se dobro drži – rekao je Lantieri i dodao da se Amon sada prati kao bilo koji pacijent sa običnom transplantacijom lica.

Amonovo prvo presađeno lice donirao je je jedan 60-ogodišnjak, a drugi donor je bio 22 godine star.

– Ja imam 43 godine, a donator je imao 22, tako da sam postao 20 godina mladji – našalio se Amon danas na francuskoj televiziji.

Drugi lekari pozdravili su napore francuskog tima i rekli da bi ta tehnika mogla da bude upotrebljena da pomogne kritično bolesnim pacijentima sa malo opcija.

Doktor Bohdan Pomahac sa Univerziteta Harvard koji radi transplantacije lica u SAD rekao je da će slične procedure na kraju postati češće, kako broj pacijenta raste. Rekao je da će sve više morati da se prihvati da je hronično odbacivanje realnost, i da će transplantacije lica s vremenom postati nefunkcionalne i iskrivljene i da bi tada trebalo razmatrati novu transplantaciju.

On je rekao da se još ne zna koliko dugo bi mogla da traje transplantacija lica, ali veruje da bi moglo da bude slično kao i za bubrege oko 10 do 15 godina.

Lantieri je rekao da će njegov tim uskoro objaviti svoje nalaze u medicinskom časopisu i izrazio nadu da će slučajevi kao Amonov ostati izuzetak.loading...