“MRTVIMA DUGUJEMO POŠTOVANJE ISTINE”: Aleksis Cipras preuzeo političku odgovornost za tragediju u Grčkoj

Grčki premijer Aleksis Cipras je danas preuzeo "političku odgovornost za tragediju" izazvanu smrtonosnim požarom istočno od Atine u ponedeljak, uz, za sada, 87 poginulih.

Beta

Cipras je to rekao u govoru na sastanku užeg sastava Vlade koji su RTV-stanice prenosile uživo. On je, između ostalog, rekao je da je sazvao ministarski savet jer “želi da pre svega preuzme punu političku odgovornost pred grčkim narodom za ovu tragediju”, a “mislim da se samo po sebi razume da se to odnosi na premijera i vladu”, dodao je on.

Mrtvima… dugujemo barem poštovanje istine – rekao je Cipras i izričito zatražio od svojih ministara da i onu preuzmu svoj deo odgovornosti.

Cipras je rekao u TV-prenosu da su mu osećanja pomešana: “bol, skrhanosti zbog gubitka ljudskih života”, i “agonija, zabrinutost da li smo ispravno uradili šta je trebalo.., da li smo mogli učiniti više, da li smo mogli da spasemo još nekoga”.

Uz to – rekao je Cipras – “ne želim da sakrijem strahovanje: Da li smo… počinili istu grešku koju smo toliko puta videli kod drugih: da nižemo izgovore da bismo smanjili svoju odgovornosti?”.

Između ostalog, premijer je pozvao da svi koji su se borili da spasu hiljade ljudi tokom požara, budu pošteđeni kritike: vatrogasci, policija, lučke vlasti, vojska i njihova rukovodstva, svi “koji su se borili sa osećajem dužnosti, junački, rizikujući svoje živote”.

Neka u njih ‘ne pucaju’ razne ‘sudije’ i ‘ratnici’ s kauča – rekao je Cipras.

Naglasio je da “kada se bitka završi, kada se ugasi i poslednje opasno žarište, tada će biti nepristrasne procene i moguće raspodele odgovornosti. U suprotnom, idemo u lov na veštice i pokušavamo da nađemo žrtvene jarce”.

Premijer je najavio da će država otkloniti posledice divlje gradnje i nereda u sektoru nekretnina koji traje decenijama, i da će za to angažovati naučne institucije, univerzitete i druge stručnjake, uz poziv za učešće opozicije u tom poslu.

Ako bude trebalo, izaći će i buldožeri, a ako pritom bude i sukoba, neka ih bude – rekao je Cipras.

Ne možemo skršetnih ruku čekati sledeću tragediju – dodao je on.

Premijer je govorio i o nagovešsvettajima da je smrtonosni požar podmetnut: “Nećemo loviti veštice i upuštati se u igranje scenarijima da bismo došli do jednostavnih odgovora. Ali, znajući što znamo, moramo odmah da organizujemo odbranu države i društva od takvih zločina”, rekao je Cipras.

Vlada je na konferenciji za novinare u četvrtak objasnila požare sumnjivim okolnostima koje ukazuju na podmetanje vatre, i ekstremnim vremenskim uslovima, izbegavajući preuzimanje bilo kakve odgovornosti za manjkavosti u pripremi raznih službi, ili za nekompletno planiranje letnje sezone odbrane od požara.