MUP izdao saopštenje: Iz ovih zemalja stižu lažne dojave o bombama

Policija Srbije će zatražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu koji je lažno prijavio bombe u tržnim centrima, saopštio je MUP.

Policija
pixabay.com

MUP je saopštio da je nakon kontradiverzionog pregleda ustanovljeno da su bile lažne poruke koje su tokom ponedeljka, sa mejl adrese servisa “Protonmail”, poslate na adrese više tržnih centara u Srbiji, a u kojima je upozoreno na navodno postavljene eksplozivne naprave u tim objektima.

Sa iste mejl adrese poruke iste sadržine poslate su na mejl adrese tržnih centara – Rajićeva, Merkator Centar Beograd, Galerija – Beograd i Delta Planet u Nišu, navodi se u saopštenju.

Kako navodi MUP, mejlovi su stigli sa servisa “Protonmail”, mejl servisa koji je baziran u Švajcarskoj i sa njega su i u prethodnom periodu u nekoliko navrata slate pretnje i Aerodromu “Nikola Tesla” i kompaniji “Air Serbia”, a prema operativnim saznanjima upućene su sa teritorija jedne evropske zemlje i Ukrajine.

– Policija intenzivno, u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, radi na prikupljanju podataka u vezi sa izvršiocima ovog krivičnog dela – navodi se u saopštenju MUP.