MUP Srbije: ŽALIĆEMO SE Interpolu zbog odluke o Haradinaju

Ramuš Haradinaj
Beta/Kolaž

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije danas je najavilo žalbu na odluku Interpola da poternice koje je srpsko pravosudje raspisalo za kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i još 17 osoba "više ne budu na snazi".

 

Komisija za kontrolu medjunarodnih poternica u Lionu (u sedištu Interpola) usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema –  istakao je MUP Srbije u saopštenju.

MUP je najavio žalbu na odluku Interpola da poternice za Haradinajem i još 17 osoba, “koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi“.

MUP je u saopštenju naveo i da će uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi “zajedno uložili žalbu na tu odluku Interpola“. 

Navodi se i da nadležni iz MUP-a već razmatraju detalje ove odluke.

MUP je dodao i da će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu “kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije”. 

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za Haradinajem, rečeno je ranije danas Beti u tom ministarstvu.

U ministarstvu su objasnili da Interpol i ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja. 

Podsetili su da je poternicu protiv Haradinaja raspisalo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali  da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Haradinaj je izjavio prethodno danas da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice protiv njega i još 17 osoba sa Kosova.

Kazao je za portal ekonomiaonline.com. da je o tome informisan iz medija i da nije dobio zvaničnu informaciju.

Čuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem – rekao je Haradinaj .

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri kazao je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija.