Muškarac primio 11 doza vakcine: Kada je uhvaćen u prevari otkrio razlog svog postupka

Muškarac iz Indije dobio je vakcinu protiv kovid 19 najmanje osam puta prošle godine, rekao je jedan od zdravstvenih zvaničnika.

Pixabay.com

Brahmdeo Mandal (65) tvrdi da je primio 11 doza vakcina u državi Bihar. Penzionisani poštar je rekao da su mu vakcine pomogle da se oslobodi bolova i da “ostane zdrav”. Tvrdio je da nije pretrpeo nikakve štetne posledice. Mondal je konačno sprečen da primi, kako je tvrdio, 12. vakcinu prošle nedelje. Istraga je u toku kako bi se otkrilo kako je Mandal, koji živi sa svojom porodicom u okrugu Madhepura, uspeo da dobije više vakcina.

– Već smo pronašli dokaze da je uzeo osam doza sa četiri mesta – rekao je Amarendra Pratap Šahi, civilni hirurg iz Madhepure, za Bi-Bi-Si.

Od kada je vakcinacija počela 16. januara prošle godine, Indija uglavnom primenjuje dve vakcine lokalne proizvodnje. Vakcine sa dve doze imaju razmak od 12-16 nedelja i četiri do šest nedelja nakon prve doze.

Vakcinacija je dobrovoljna, a više od 90.000 centara, uglavnom državnih, nudi vakcinaciju širom zemlje. To uključuje kampove za vakcinaciju koji nude pristupne vakcine bez prethodne registracije na mreži. Za registraciju korisnik treba da priloži dokaz identiteta – biometrijsku karticu, biračku legitimaciju ili vozačku dozvolu.

Podaci prikupljeni sa sajtova se postavljaju na indijski portal o vakcinama – “CoVin”. Rane istrage su otkrile da je Mandal uspeo da se vakciniše dva puta u razmaku od pola sata i da je svaka od ovih vakcina ”registrovan na portalu”.

“Zbunjeni smo kako je to moglo da se desi. Čini se da se dešava da se portalu desila greška. Takođe pokušavamo da otkrijemo da li je bilo propusta ljudi koji su radili u centrima za vakcinaciju”, rekao je Šahi. Stručnjak za javno zdravlje Čandrakant Laharija rekao je da je “jedini način” da se to desi ako se podaci o vakcinaciji sa sajtova učitaju na portal nakon dugog kašnjenja.

Mandal, koji je vodio detaljne rukom pisane beleške o datumima, vremenu i mestima za vakcinaciju, tvrdi da je primio 11 doza između februara i decembra prošle godine. On je rekao da je putovao u kampove za vakcinaciju širom Madhepure, pa čak i u najmanje dva susedna okruga – jedan udaljen više od 100 km (62 milje) – da bi dobio vakcinu. Za registraciju na ovim sajtovima koristio je različite lične karte.

Mandal je rekao da je u svom selu bio ”nadrilekar” pre nego što je preuzeo posao poštara i da je ”znao nešto o bolestima”: “Posle vakcine, moji bolovi u telu su nestali. Ranije sam imao bolove u kolenima i hodao sam sa štapom. Sada više ne. Osećam se dobro”, istakao je.

Groznica, glavobolja, umor i bol, uglavnom blage do umerene, najčešće su prijavljene nuspojave nakon vakcine protiv korone dok su teške alergijske reakcije ređe:

– Te reakcije ćete obično dobiti nakon prve i druge doze. Višestruke doze ovih vakcina trebalo bi da budu prilično bezopasne, jer su antitela već formirana, a vakcine se sastoje od bezopasnih komponenti – kaže dr Laharija.

Oko 65 odsto odrasle populacije Indije potpuno je vakcinisano, a oko 91 odsto primilo je barem jednu dozu. Brojke u Biharu su niže: 36 odsto odrasle populacije je potpuno vakcinacije, a 49 odsto primilo je barem jednu dozu.