MUŠKO, ŽENSKO I…? Kanađani će uskoro moći da imaju PASOŠ SA “TREĆIM POLOM”, a evo šta to tačno ZNAČI

pasoš
pixabay.com

Državljani Kanade će od 31. avgusta moći da u svojim pasošima ispod imena, u rubrici "pol" upišu X i tako se ne svrstaju među muškarce i žene.

 

Kanadske vlasti su ovaj potez najavile prošle nedelje, naglasivši da će “X” olakšati vađenje dokumenata ljudima koji se ne identifikuju kao pripadnici muškog ili ženskog pola, a sama oznaka će se primenjivati i na papire koje izdaje telo za imigraciju, izbeglice i državljanstva Kanade.

U pitanju je novi potez liberalnih vlasti u Kanadi, koje nastoje da zaštite pravo Kanađana na slobodu da se izjašnjavaju kako žele po pitanju pola. 

Velika debata o tome šta je borba za ljudska prava sa jedne strane i koliko je “agresivna” i štetna kultura političke korektnosti sa druge, pokrenuta je prošle godine kada je najavljeno usvajanje Uredbe C-16, kojom se reguliše antidiskriminaciona zaštita i uvode strože kazne za diskriminaciju. 

U žiži je univerzitetski profesor Džordan B. Piterson iz Toronta, koji se otvoreno protivi “zakonskoj regulaciji jezika” i tvrdi da se tako narušavaju sloboda govora i mišljenja, ali i kaže da se ujedno pravi medveđa usluga čitavom društvu. 

Njegovi kritičari, koje on naziva pripadnicima “radikalne levice”, označavaju ga kao “fašistu”, “rasistu” i “homo ili transfoba” i često nasilno prekidaju njegove govore.