MUZEJ U JAGODINI DOBIO DVE NOVE FIGURE: U oktobru stižu Vučić i Dačić, a pogledajte KO JE SADA U PITANJU (FOTO)

U Muzeju voštanih figura u Jagodini juče su svečano postavljene dve nove voštane figure, nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta nesvrtstanih Gamala Abdela Nasera i sadašnjeg predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija.

muzejvostanihfigura.autentik.net

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da je prilikom posete guvernera Crvenog mora generala Ahmeda Abdalaha Jagodini u februaru, dogovorena izrada figura Nasera i Sisija.

“Egipat je važan faktor na Bliskom istoku i Srbija hoće da jačamo ekonomske odnose i razmenjujemo turiste. Siguran sam da će veći broj afričkih turista da dolazi u Beograd i Jagodinu. Oni će videti da Srbija nije onakva kakvom je prikazuju veliki mediji, već da je mala država koja želi da saradjuje sa celim svetom”, rekao je Marković.

Printscreen RTS

On je kazao da 30 privrednika sutra putuje u Egipat gde će imati političke i ekonomske sastanke, kao i da je jedan od Naserovih sinova izrazio želju da se upozna sa njim.

Marković je najavio da će u oktobru muzej dobiti još dve figure, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli podsetio je da diplomatski odnosi Srbije i Egipta traju već 111 godina.

Printscreen RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su potencijali ekonomske i trgovinske saradnje Srbije i Egipta mnogo veći od trenutnog nivoa i da u narednom periodu dve države treba zajednički da rade kako bi se oni optimalnije iskoristili.

“Srbija i Egipat saradjuju u domenu kulture, ekonomije i sporta, a na pragu smo zaključenja velikih poslova u oblasti poljoprivrede. U junu će se uspostaviti direktna vazdušna linija Er Srbije izmedju naših prestonica što će nas dodatno povezati”, rekao je Dačić.

On je kazao i da je prihvatio predlog ministra spoljnih poslova Egipta Sameha Šukrija, da zajedno sa njim bude na čelu Komiteta za saradnju Egipta i Srbije koji se dugo godina nije sastajao.

“Ove godine ćemo obnoviti rad tog komiteta i očekujem da će u narednim mesecima sednica biti održana u Egiptu”, rekao je Dačić.

Svečanosti je prisustvovao i unuk Josipa Broza Tita i narodni poslanik Joška Broz koji je prvi put u Muzeju voštanih figura u Jagodini.

Autor figura je beogradski vajar Branislav Crvenković sa svojim timom.

“Koristili smo najsavremenije materijale, a to je silikon. Vosak je zastareli materijal i njega koriste samo tradicionalni muzeji poput Madam Tiso”, rekao je Crvenković.

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, otvoren je 2008. godine, a u stalnoj postavci sada ima 33 voštane figure, ličnosti iz politike, istorije, nauke, crkve, književnosti, filma i sporta.