Bend je juče “s velikom tugom” potvrdio njegovu smrt i nazvao ga “jednim od najuticajnijih i najplodnijih britanskih tekstopisaca”. Nisu izneti detalji Šelijeve smrti ali je navedeno da će više informacija biti saopšteno kasnije.

“Bazkoksi” su bili deo pank revolucije koja je sredinom ’70-tih počela u Engleskoj i obuhvatala grupe poput “Seks pistolsa” i “Kleša”. Kao i njihovi savremenici, “Bazkoksi” su odbacivali ono što su smatrali naduvanim stilom mejnstrim muzičara i izvodili ekstremno brze, kratke i jednostavne pesme.

Među najvećim hitovima benda su pesme “Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve)”, “Orgasm Addict” i “What Do I Get”.

Na vest o Šelijevoj smrti brojni muzičari su mu odali poštu, među kojima i basista “Gans en rozis” (Guns N’ Roses) Daf Mekkagan, basista “Džoj divižna” (Joy Division) i “Nju ordera” Piter Huk i drugi.

Pit Šeli je rođen u Liju 1955. kao Piter Kembel Mekniš. On i kolega s fakulteta Hauard Devoto su osnovali “Bazkokse” koji su prvi nastup imali u Mančesteru 1976, kao predgrupa “Seks pistolsima”. Devoto je 1977. napustio grupu.

Bend se raspao početkom ’80-tih ali se krajem te decenije ponovo okupio i nastavio sa svirkama i snimanjem albuma.loading...