NA 10. GODIŠNJICU NEZAVISNOSTI 60 OPTUŽNICA: Haradinajev brat među prvima IDE U HAG, Hašim Tači takođe na listi

Kosovo
Wikipedia

Više od 60 pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, medju kojima su čelnici Kosova, biće optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu, a prve optužnice biće podignute već na 10. godišnjicu nezavisnosti.

 

Među kosovskim zvaničnicma koji će se naći na listi su brat premijera Kosova Daut Haradinaj, predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, saznaje Insajder.com i dodaje da optužnice protiv Tačija i Veseljija neće biti podignute u prvom talasu.

Bivši komandant OVK Azem Sulja, biće prvi optuženi i izručen Hagu, saznaje Insajder i dodaje da će među prvima biti optuženi Šukri Buja i Daut Haradinaj.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Protiv Veseljija istraga se vodi zbog odgovornosti koju je imao kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK.

Daut Haradinaj je osumnjičen za zločin na Radonjičkom jezeru, kada je ubijena grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma, a njihova tela bačena u jezero. Optužnica je zasnovana na činjenici da su ta tela pronađena u jezeru.

Sulja će biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je vodio Euleks pod nazivom “Blaca 2”.

Skupština Kosova je u petak sa 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veseljija, pokušala da sruše zakon o formiranju Specijalnog suda, što su osudile Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i EU.