NA DANAŠNJI DAN: Kako je Milošević preživeo bombardovanje svoje rezidencije?

Slobodan Milošević, tačnije njegova rezidencija bila je meta agresora tačno mesec dana od početka bombardovanja...

printscreen

Rezidencija Slobodana Miloševića u Užičkoj 15 u Beogradu bombardovana je na današnji dan, 22. aprila 1999. godine. On je tada obavljao dužnost predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

Napad se dogodio u četiri sata ujutru, kada je napadač gađao njegovu rezidenciju sa četiri projektila. U napadu nije bilo povređenih, a zgrada je uništena do temelja.

Ono što je interesantno je da je napad na njegovu rezidenciju izveden tačno mesec dana od samog početka bombardovanja.

Kako su mediji tada izveštavali, Slobodan Milošević i njegova porodica nisu u trenutku napada bili u rezidenciji, već na tajnoj lokaciji, navodno, u stanu u Đušinoj ulici, u Beogradu.

Rezidencija je razorena sa dva projektila.

Nekadašnji Zlatni salon Jovanke Broz i Mire Marković bio je ukrašen stilskim nameštajem, slikama, pozlaćenim umetninama, klavirom. Prva eksplozija je skoro sve uništila, preživeli su tri stilska stočića, dve fotelje i klavir, koji je ostao bez nogu. Druga NATO bomba pogodila je Miloševićev kabinet i sravnila ga sa zemljom.

Inače, vilu u Rumunskoj 15 (posle Drugog svetskog rata ulica je preimenovana u Užičku) izgradio je 1933. vlasnik nekoliko rudnika, inženjer Acović, a od Drugog svetskog rata koristio ju je kao omiljenu rezidenciju Josip Broz Tito.

Milošević se u Titovo zdanje uselio 1997. godine kada je postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije. On joj uopšte nije menjao enterijer. Zadržao je Tiutov radni sto i kabinet od hrastovine i mahagonija, sa velikom slikom Krste Hegedušića “Stubićka bitka”. Pažljivo je čuvao i Titovu biblioteku.

NATO bombardovanje je počelo 24.marta, a rezidencija je gađana 28 dana kasnije. Postavljalo se pitanje zašto se toliko čekalo da se bombarduje kuća svetskog neprijatelja broj jedan, a kao mogući razlog su pominjane umetnine koje su se nalazile u vili.