Ovaj dan obeležava se širom sveta osmi put, sa brojnim događajima i aktivnostima, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja. U obeležavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu.
— Prevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u celom svetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u celini. Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa — navodi dr Lazić u pisanoj izjavi i dodaje da nažalost, ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja.
Investiranje u prevenciju prevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju — dodaje ona.
Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijalnog nivoa u kojoj se leče visoko rizične prevremeno rođene bebe najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju.
Institut za neonatologiju godišnje zbrinjava 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece na teritoriji Srbije i više od 50 odsto dece koja se rode na teritoriji Srbije sa porođajnom telesnom masom ispod 1,5 kilogram. Zbog svega navedenog, Institut kontinuirano ulaže napore da se opremi najsavremenijom opremom i primeni najnovije metode u monitoringu, dijagnostici, lečenju i nezi, sa ciljem da se ostvari najbolji kvalitet života i kod najnezrelije prevremeno rođene dece — ističe doktorka Lazić.
Pridužuju se, kako navodi, naporima The World Prematurity Networka i EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) da se pažnja društva fokusira na ovaj važan globalni problem i da se prevremeno rođenoj deci omogući najbolje lečenje i nega, a njihovim porodicama preko potrebna podrška i pomoć.
17. novembar je njihov dan. Tog dana će kupola Parlamenta, palata „Albanija“ i most na Adi biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice. A na Institutu biće organizovano druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima, kao i predstavnicima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div” — dodaje doktorka Lazić.


loading...