Na godišnjem nivou MILION IH NE PREŽIVI: Danas je Svetski dan prevremeno rođenih beba!

Svake godine oko 15 miliona dece u svetu rodi se pre termina, od kojih milion ne preživi. Učestalost prevremenog porođaja u svetu je oko deset odsto, dok je u Srbiji 6,8 odsto, izjavila je doktorka Katarina Lazić sa Instituta za neonatologiju, povodom današnjeg Svetskog dana prevremeno rođenih beba.

pixabay.com

Ovaj dan obeležava se širom sveta osmi put, sa brojnim događajima i aktivnostima, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja. U obeležavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu.
— Prevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u celom svetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u celini. Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa — navodi dr Lazić u pisanoj izjavi i dodaje da nažalost, ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja.
Investiranje u prevenciju prevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju — dodaje ona.
Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijalnog nivoa u kojoj se leče visoko rizične prevremeno rođene bebe najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju.
Institut za neonatologiju godišnje zbrinjava 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece na teritoriji Srbije i više od 50 odsto dece koja se rode na teritoriji Srbije sa porođajnom telesnom masom ispod 1,5 kilogram. Zbog svega navedenog, Institut kontinuirano ulaže napore da se opremi najsavremenijom opremom i primeni najnovije metode u monitoringu, dijagnostici, lečenju i nezi, sa ciljem da se ostvari najbolji kvalitet života i kod najnezrelije prevremeno rođene dece — ističe doktorka Lazić.
Pridužuju se, kako navodi, naporima The World Prematurity Networka i EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) da se pažnja društva fokusira na ovaj važan globalni problem i da se prevremeno rođenoj deci omogući najbolje lečenje i nega, a njihovim porodicama preko potrebna podrška i pomoć.
17. novembar je njihov dan. Tog dana će kupola Parlamenta, palata „Albanija“ i most na Adi biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice. A na Institutu biće organizovano druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima, kao i predstavnicima Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div” — dodaje doktorka Lazić.