NA IME PRESUDA IZ STRAZBURA: Srbija će morati da isplati 736.100 evra odštete

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Srbija će zbog presuda Evropskog suda za ljudska prava u 2015. godini morati da isplati 736.100 evra odštete.

 

To je navedeno u godišnjem izveštaju o izvršenju presuda Komiteta ministara Saveta Evrope.

Ova suma je značajno manja u odnosu na 2014. godinu kada je, na ime presuda iz Strazbura, Srbiji naloženo da isplati čak 2,7 miliona evra.

NAKON IZBORA SLEDI IZMENA ZAKONA O KOMUNALNOJ POLICIJI: Evo koje se promene očekuju

U izveštaju se navodi da se Srbija nalazi među deset zemalja sa najviše presuda nad kojima Komitet ministara Saveta Evrope vrši pojačan nadzor zbog kašnjenja u izvršenju.

Statistika pokazuje da vlasti u Beogradu nisu izvršile 248 presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je povećanje za 27 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Srpske vlasti su u prošloj godini isplatile odštetu u 51 slučaju, a u 103 slučajeva srpska strana nije dostavila Komitetu ministara dokaze da je dosuđena odšteta isplaćena.

Srbiji je, u proseku, potrebno dve godine za izvršenje presude, što je kraće od proseka država članica Saveta Evrope koji iznosi 4,5 godine.

Ključne presude koje Srbija još nije izvršila su isplata stare devizne štednje za štediše iz drugih bivših jugoslovenskih republika, isplata kosovskih penzija, slučaj nestalih beba iz srpskih porodilišta, navodi se u ; izveštaju.