NA JESEN DRUGI TALAS? Doktor Kon ima i dobre i loše vesti za Srbiju

Najnoviji podaci pokazuju da je procenat zaraženih koronavirusom u Srbiji 1,2 odsto u odnosu na broj testiranih u poslednja 24 sata. Jasno je da se epidemija gasi, a kada je reč o drugom talasu, postoje dve mogućnosti, kaže epidemiolog Predrag Kon.

printscreen/youtube.com/NM Novi magazin

Šta će biti posle leta i da li će se koronavirussa južne hemisfere vratiti na severnu, videćemo, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije povodom najnovijih podataka o toku epidemije koronavirusa.

Kon je ukazao da postoje dve mogućnosti – da virus preživi i da se na jesen ponovo vrati ili da nestane.

Objašnjavajući prvu mogućnost, epidemiolog je ukazao da je virus posebno aktivan u delovima južne hemisfere, pre svega u Brazilu i delovima Afrike, dok u Australiji nije.

Nije nemoguće očekivati da tamo ispuca svoj potencijal, to je veliko pitanje. Važno je kako će se ponašati tamo kad je zima, a ovde jul i avgust. Na osnovu tih podataka procenićemo šta možemo da očekujemo – istakao je Kon.

U tom kontekstu, kaže da je skeptičan po pitanju stečenog imuniteta u Srbiji.

Mislim da neće biti tako mnogo kod nas jer smo mnoge sačuvali, pre svih starije i decu. Ako se virus ponovo vrati na sever, onda nailazi na plodno tle gde dalje može da se pronosi. Onda smo u nešto boljoj situaciji nego na početku, sa više iskustva. Postoji više opremljenosti, kapaciteta, sve je na našoj strani. Ali postoji drugi deo, a to je ono da li ćemo biti potpuno spremni da prihvatimo da je i to moguće – rekao je epidemiolog.

Još uvek je, kako kaže, prerano o tome pričati.

Vakcine neće biti u to vreme, još je rano i opet ćemo biti u slučnoj situaciji ako se sve to dogodi – naveo je Kon.

Druga mogućnost je da virus ne preživi i ne vrati se na sever, kaže Kon.

Optimisti tako saopštavaju, a mi navijamo za optimiste i navijamo da virusa nema i da nestane i da ga ne vidimo više nikada, ali moramo biti spremni i za njegov povratak na jesen – istakao je Kon.