NA KALEMEGDANU NI SADA NIJE SVE DŽABE! Evo šta se i koliko NAPLAĆUJE na Beogradskoj tvrđavi (FOTO)

Sahat kula i kapija
Dnevno.rs/Petar Marković

Na Beogradskoj tvrđavi ni sada nisu sve atrakcije besplatne iako je cena ulaznica uglavnom prilično simbolična.

 

Vest da bi ulazak na Gornji grad Beogradske tvrđave uskoro mogao da se naplaćuje, kao munja se proširio društvenim mrežama izazvavši masovno negodovanje kako prestoničana, tako i onih koji kao kosti dolaze u glavni grad Srbije. Vest je poprimila tolike razmere da je gradonačelnik Siniša Mali već sutradan morao da demantuje pričanja naglasivši da “ima potpuno drugu strategiju za ono što je kulturno blago građana Beograda i svih gostiju Beograda i Srbije”.

Ipak, većina ne zna da na Beogradskoj tvrđavi postoje neka mesta za čiji se obilazak već sada plaćaju karte.

Sahat kula

 

Sahat kula, iznad kapije koja je po njoj dobila naziv Sahat kapija, nastala je u periodu od 1740. do 1789. godine. Kula je obnovljena sredinom XIX veka. Sahat kula je jedan od malobrojnih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te i danas čuva sva autentična arhitektonska i stilska obeležja.

Više o ovoj lokaciji saznajte KLIKOM OVDE!

Pojedinačna karta: 80,00 dinara
Učenici, studenti, penzioneri: 40,00 dinara

Rimski bunar

 

Nalazi se uz jugozapadni bedem Gornjeg grada, u neposrednoj blizini spomenika “Pobednik” i Kralj kapije. Bunar je izgrađen u periodu od 1717. do 1731. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije tvrđave.

Naziv “Rimski bunar” prvi put je zabeležen u XIX veku, a nastao je na osnovu narodnih predanja koja stare građevine, čije je poreklo zaboravljeno, često pripisuju “Rimljanima”. Kroz zasvedeni hodnik dolazi se do centralnog prostora sa bunarom prečnika 3.40 m i dubine oko 51m (dno bunara je niže od dna reke Save).

Više o ovom mestu možete pročitati KLIKOM OVDE!

Pojedinačna karta: 120 dinara

Učenici, studenti, penzioneri: 60 dinara

Kula Nebojša

 

Najbolje očuvana i najveća srednjovekovna kula Beogradske tvrđave. Kula je podignuta oko 1460. godine na samoj obali reke i štitila je ulaz u srednjovekovno pristanište. Kula je osmougaone osnove, visoka je oko 22 m i ima pet etaža. Na svakom spratu nalazi se po šest otvora za topove. Ovu kulu u XVI i XVII veku turski i evropski putopisci pominju kao Belu ili Temišvarsku kulu.

Novo ime dobila je po najvećoj i najbolje branjenoj kuli Gornjeg grada – Kuli Nebojša, koja je razorena posle eksplozije barutnog magacina 1690. godine. Tridesetih godina XVIII veka, u vreme austrijske rekonstrukcije tvrđave, detaljno je obnovljena. Turcima je kula Nebojša služi kao tamnica. 

Više o ovom mestu možete saznati KLIKOM OVDE!

Pojedinačna karta: 200 dinara

Učenici, studenti, penzioneri: 100 dinara

Veliki barutni magacin

 

Ukopan je u steni zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije. Oko ove građevine, sredinom XVIII veka izgrađen je izuzetno jak zaštitni bedem. Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. 

Više o ovom mestu možete pročitati KLIKOM OVDE!

Pojedinačna karta: 200 dinara

Učenici, studenti, penzioneri: 100 dinara

Vojni bunker

 

Vojni bunker na Gornjem građen je početkom 50-tih godina 20. veka, kada se verovalo u mogućnost sukoba sa SSSR-om. Kako je došlo do pada mogućnosti agresije, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan.

Posebnu atrakciju predstavlja interaktivna instalacija koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao.

Više o tome šta se sve događalo na ovom mestu možete saznati KLIKOM OVDE!

Pojedinačna karta: 100 dinara

Učenici, studenti, penzioneri: 50 dinara