NA KOSOVU, PREDSEDNIK PROTIV PREMIJERA: “Tači objavio rat Haradinaju”

Novinar i analitičar Vehbi Kajtazi je juče izjavio da je predsednik Kosova Hašim Tači objavio rat premijeru Ramušu Haradinaju i da to može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora u roku od nekoliko meseci.

Wikipedia/Kolaž

– Tači je danas objavio rat Haradinaju – kazao je Kajtazi za prištinsku televiziju K7 i dodao da  “ukoliko Haradinaj ne popusti možemo imati nove izbore izbore u roku od nekoliko meseci”.

– Ako se ne relaksiraju odnosi (između Tačija i Haradinaja) Tači će odvesti zemlju u nove vanredne izbore – kazao je Kajtazi.

Prema političkim analitičarima u Prištini predsednik Kosova, uticajem koji ima među poslanicima DPK iz regiona Drenice, može da obezbedi dovoljno glasova da zajedno sa opozicijom izglasa nepoverenje vladi premijera Haradinaja.

Predsednik Kosova Hašim Tači je juče na konferenciji za medije pripretio premijeru Kosova Ramušu Haradinaju smenom sa funkcije ako ne bude “korigovao” stavove i izjave o korekciji granica kao mogućem rešenju za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

– Pozivam premijera da bude racionalniji i odgovorniji u svojim izjavama koje su u vezi sa dijalogom – rekao je Tači.

Prethodno je danas Haradinaj izjavio da je ideja o korekciji granica kao rezultat dijaloga sa Srbijom mrtva i pri tome izrazio saučešće predsedniku Tačiju što njegova ideja nije uspela.

Predsednik je na to na konferenciji za medije kazao kako “dijalog nije umro”, i ponovo pozvao premijera da vodi računa o izjavama koje daje.

– Siguran sam da premijer ima potrebu da koriguje svoju izjavu i stavove o procesu dijaloga – rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao kako se borba sa Beogradom odvija za stolom u Briselu i za to Kosovo ima podršku EU i SAD. Kazao je kako je od premijera očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

– Naše pozicije nisu večne, predsednici i premijeri mogu da se menjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promeniti oni koji se ne poprave – poručio je Tači.

Prema njemu, današnja izjava Haradinaja o smrti ideje korekcije pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu.

– Od premijera sam očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom. Ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama – dodao je Tači.

Kosovo će istrajati na pripajanju Preševske doline, a to je, veruje Tači, moguće ukoliko bude jedinstvenog stava.

Predsednik smatra da premijer Haradinaj žrtvuje Preševsku dolinu samo zarad jednog čoveka, ne pominjući njegovo ime ali ciljajući na Milana Radojčića, sa kojim je Haradinaj u prijateljskim odnosima.

– Ne mogu da žrtvujem ‘Preševsku dolinu’ zbog jednog čoveka na Severu – rekao je Tači novinarima.