“NA POČETKU SMO NOVOG TALASA!” Srpski doktor saopštio poražavajaću vest

Najlošiji rezultat među nevakcinsanima je među mladima, kojih je tek oko 15 odsto imunizovano. Najčešći razlog za njihovu neodlučnost da se vakcinišu su dezinformacije na društvenim mrežama.

Pixabay.com

U Srbiji je od početka pandemije registrovano 717.549 slučajeva zaraze koronavirusom, od 4.496.985 testiranih uzoraka. Od kovida 19 preminula su 7.072‬ obolela, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Procenat smrtnosti je 0,99 odsto. Na bolničkom lečenju je 277 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru.

Radmilo Janković: Na početku smo novog talasa, postali smo zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih

Zamenik direktora UKC Niš prof. dr Radmilo Janković kaže za RTS da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa.

Poražavajuća je činjenica da smo od lidera u regionu, čak i od jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih i to će ispostaviti svoju cenu u septembru, a ja verujem i ranije već polovinom avgusta, poručuje Janković.

Doktor Radmilo Janković kaže da to da smo na početku novog talasa sasvim jasno pokazuju brojke koje označavaju broj prvih pregleda i da taj broj na jugu polako raste.

Ono što brine sve nas koji smo vodili kovid sistem ovde na jugu, koji je bilo pod ubedljivo najjačim udarom, jeste kako sačekati taj talas i kako dati precizne informacije i objašnjenja ljudima od kojih očekujemo pomoć kako bismo taj talas dočekali što je moguće spremije“, kaže Janković.

U Pčinjskom okrugu jedan novi slučaj zaraze

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirano je 80 uzoraka iz Pčinjskog okruga.

Od tog broja jedan pacijent iz Preševa je pozitivan na koronavirus.

rbija je daleko od kolektivnog imuniteta, a mnogi ne poštuju preventivne mere, pa će od danas biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da će Radna grupa dati posebnu, novu instrukciju za mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja kovida 19.

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 69 osoba od 4.874 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminule su dve osobe.

Najviše novozaraženih koronavirusom registrovano je u Beogradu – 20. Po pet novih slučajeva zabeleženo je u Smederevu i Aleksincu, a po četiri slučaja registrovana su u Novom Sadu, Nišu i Paraćinu.