NA POSLEDNJEM MESTU: Zaposlenima u ustanovama kulture skromna zarada KASNI I DO 15 MESECI!

novac
pixabay.com

Plate u velikom broju ustanova kulture isplaćuju se zaposlenima sa zakašnjenjem od šest do 15 meseci! Njihove zarade su u rukama lokalnih rukovodstava i zavise od opštinskih i gradskih budžeta. Kako je kultura obično na poslednjem mestu, red za koverte u ovoj oblasti nikada nije bio duži.

 

Prema rečima Dragane Đorđević, predsednice Samostalnog sindikata kulture, prosečna zarada kulturnih radnika je 38.000 dinara, a NKV zaposlenima su one toliko niske da se za njih doplaćuje do minimalnog iznosa.

Problemi su veliki u mnogim opštinama. Bahata opštinska rukovodstva često sa nama neće ni da razgovaraju, a jedini izgovor im je da “nemaju odakle”, ili ima čak i onih koji otvoreno kažu da ne daju, kaže za “Novosti” Dragana Đorđević.

Lokalna uprava Smederevska Palanka je već duže vreme u stečaju, a zaposleni u kulturnim ustanovama u ovom gradu više i ne znaju za koji mesec primaju platu. Ne samo da su isplate neredovne, već ih ne primaju ni svi odjednom, pišu “Novosti”.

Nedavno je uvedena prinudna uprava i ponuđen je sastanak zaposlenih sa rukovodstvom, pa se nadaju da će konačno rešiti probleme. U Leskovcu smo se dogovorili da se zaostale zarade isplaćuju na rate, ali tamošnje rukovodstvo ni to ne poštuje. Slična je situacija u Negotinu, dok u opštini Lebane nisu želeli čak ni da cenu rada “ispeglaju” za pet odsto naviše, kao što je naloženo iz Ministarstva – kaže predsednica Samostalnog sindikata kulture.

Ona dodaje da su zarade u ovoj oblasti prilično niske i da sa srednjoškolskom diplomom one iznose u proseku 24.000 dinara, dok direktor centralne ustanove dobija 63.000.