NA PRELAZU BRNJAK: Kosovska policija uhapsila Srbina zbog RATNIH ZLOČINA

Granica
Beta

Tasić koji je živeo kao raseljeno lice u Šapcu osumnjičen za navodni ratni zločin. Istragu o ovom slučaju preuzeo je Eueleks.

 

Kosovska policija uhapsila je Gorana Tasića (43), raseljeno lice iz Prizrena koje živi u Šapcu, pod optužbom da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Istragu o ovom slučaju preuzeo je Eueleks. Naime, kako je u četvrtak popodne “Novostima” saopštio advokat Dejan Vasić, Tasić se nalazio na saslušanju u Osnovnom sudu u Prizrenu gde je sproveden posle hapšenja, a detalji optužnice će se tek znati. 

Inače, nedavno je na isti način na administartivnom prelazu Jarinje, iz autobusa sa raseljenim Srbima koji su krenuli na manastirsku slavu u Pećku Patrijaršiju uhapšena Milanka Terzić, raseljeno lice iz opštine Istok, kojoj je kosovsko specijalno tužilaštvo stavljalo na teret ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali je posle nedelju dana provedenih u svojevrsnom kućnom pritvoru u Pećkoj Patrijaršiji oslobođena optužbi.

Bogdan Mitrović, uhapšen pre oko dva meseca u okolini Suve reke, takođe je osumnjičen za ratni zločin nalazi u pritvoru Grdovac kod Podujeva.

Mitrović je, takođe, izveden iz autobusa sa grupom raseljenih Srba kada su krenuli da obeleže hramovnu slavu a za navodni ratni zločin prijavio ga je komšija koji mu je uzurpirao imovinu.

KANCELARIJA ZA KiM: HAPŠENjE PO POLITIČKOM DIKTATU

Pravosudni organi i policija na Kosovu i Metohiji na administrativnom prelazu Brnjak lišili su slobode D.T. za kojim je bila raspisana tajna poternica, saopštili su iz Kancelarije za KiM i ocenili da je hapšenje odrađeno “po političkom diktatu”.

Time je D.T, posle Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, postao najnovija žrtva sistema čiji je zadatak sprovođenje kampanje zastrašivanja srpskog naroda i stvaranje atmosfere nespokojstva u našoj južnoj pokrajini – kažu iz Kancelarije.

D.T. se, prema navodima u saopštenju, do sada neometano kretao po Kosovu i Metohiji i “ništa nije ukazivalo na to da se protiv njega vodi nekakav postupak, što je bio slučaj i kod nekih ranijih privođenja osumnjičenih za ratne zločine”.

Hapšenje ljudi na osnovu nepouzdanih svedočenja i tajnih optužnica i poternica jeste u funkciji pokušaja stvaranja veštačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina uoči početka rada specijalnog suda za zločine takozvane OVK, što je nedopustivo i sa pravnog i sa moralnog stanovišta – ocenjuje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM ocenjuju da rezultat “takvih hajki” na ljude ne može biti pomirenje, već samo produbljivanje srpsko-albanskog nepoverenja na Kosovu i Metohiji, i zbog toga apeluju međunarodne organizacije i institucije da se angažuju u ovim predmetima i spreče nove slučajeve zloupotrebe policije i pravosuđa u progonu Srba.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da pomenute žrtve političkog i antipravnog progona budu puštene na slobodu, a “u međuvremenu” su, kako navode, obezbedili advokata i sredstva za pravno zastupanje D. T, navodi se u saopštenju.