Na protestu protiv Šešelja u Zagrebu pojavilo se 10 ljudi

Šešelj
Beta

Na protestu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju danas se okupilo tek desetak ljudi.

 

Skup, koji su zakazali Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata, završen je nakon manje od dvadesetak minuta, preneo je sajt “Indeks.hr.”

Aktivisti navode da su “zadovoljni odazivom, jer su sve pripremili na brzinu”.

“Nismo očekivali oslobadjajuću presudu. Ovo nam je brza spontana reakcija na šokantnu presudu, jer nema govora da su Šešeljevi govori podstakli zločine. Nadam se da će žalbeno veće kritički razmotriti ovu presudu, što očekuju žrtve i postjugoslovenska društva”, kažu organizatori skupa.

OVDE možete pročitati šta je sudija Latanci napisala u presudi u postupku protiv Šešelja

Vesna Teršelić iz zagrebačkog Centra za suočavanje sa prošlošću Dokumente je dodala: “Presuda ne sme da bude opravdanje za širenje govora mržnje. On nije ozbiljan politički akter već je na margini i nadam se da će tamo ostati. Rast njegove popularnosti može biti privremen”.

“Okupili smo se brzinski i spontano. Ovim je ponovno nanesena nepravda žrtvama, nadamo se da će se ona ipak ispraviti. Nadamo se da će presuda biti promenjena. Brine nas što ona sad može da bude iskorišćena za dalji govor mržnje i može da podstakne nastavak nacionalističkih govora u Hrvatskoj i regionu”, izjavila je Martina Horvat iz Gonga u ime Platforme 112.