Na protestu u Beogradu DVOJE UHAPŠENO ZBOG DOBACIVANJA MINISTRU, a evo šta su mu TAČNO VIKALI (FOTO)

protest
Beta

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da su jedan njihov aktivista i jedan aktivista Čuvara vatre, Miloš Injac i Marko Radosavljević, privedeni danas na prvomajskom protestu sindikata zbog "verbalnog napada" na ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića, koji je prisustvovao protestu.

 

Djordjeviću, koji je prisustvovao skupu i protestnoj šetnji do Vlade Srbije predstavnici organizacije “Levi samit Srbije” izviždali i dobacivali mu: “Kolika ti je plata Djordjeviću”, “Lopove, lopove”, “Pelene, pelene”.

Oni su Zoranu Djordjeviću postavili pitanja o Draganu Mladenoviću, radniku Goše koji se pre godinu dana ubio u fabričkom pogonu i ženama koje ostaju bez posla zbog trudnoće. Ministar se na pitanja nasmejao a policija je aktivistima stavila lisice na ruke -navodi se u saopštenju inicijative.

Oni su ocenili da je tim činom vlast demonstrirala svoju beskrupuloznost i optužili ministra da je direktno odgovoran za sistematsko kršenje prava radnika i nepodnošljive uslove života zbog kojih se danas protestvovalo.

Ali ga to nije pokolebalo da se u strogo režiranim uslovima danas pojavi na samom protestu i pokuša da ga obesmisli. A kada su počela dobacivanja ministru, vlast je odlučila da dodatno degradira prava gradjana i slobodan govor sankcioniše stavljanjem lisica na ruke i odvodjenjem u policijsku stanicu. Ono što režim olako zaboravlja je da ugnjetavanje i ućutkivanje radi samo privremeno –  dodaje se u saopštenju.

 

Djordjević je odgovarajući na dobacivanje predstavnika “Levog samita Srbije” i nekoliko radnika i negodovanja zbog njegovog prisustva rekao da vidi da su to mladi ljudi za vreme čijeg detinjstva posle 2000. godine je uradjena loša transformacija preduzeća.

Mislim da je odgovornost ove vlade da proba da izmeni sve ono što je uradjeno od 2000. do 2012. godine i da radimo na povećanju plata i da nam mladi ostanu i imamo što više dece -rekao je Djordjević novinarima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisa Orbović rekao je novinarima da je na skup došlo oko 5.000 koliko je i planirano, a da predpredstavnike onih sindikata koji nisu došli na skup treba pitati zašto to nisu učinili.

Mi ćemo biti ovde i sledeće godine. To je naš princip, borimo se za bolje uslove, veće plate i da mladi ostanu i mislimo da je to jedno od bitnijih pitanja – rekao je Orbović.

Protest su danas u centru Beograda organizovali Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” i Savez samostlanih sindikata Srbije.