NA SEDNICI O BUDŽETU OPET HAOS: Letele opomene i uvrede, OPOZICIJA NOĆ PROVODI U SKUPŠTINI

Predstavnici više opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije zatražili su večeras da se normalizuje rad parlamenta, prestane ućutkivanje onih koji drugačije misle i prestane sa podošenjem besmislenih amandamana kojima se onemogućava rasprava u pojedinostima o predloženim zakonima važnim za gradjane.

BETA

Oni su iz skupštinske sale izašli pošto su opomene dobili nakon što su reklamirali povredu Poslovnika. Poslanik Demokratske stranke Balša Božović, Dveri Boško Obradović i Socijademokratske stranke Marko Đurišić su na vanrednoj konferenciji najavili da će cele noći u skupštinskom holu govoriti o predloženom budžetu i drugim zakonima sa dnevnog reda pošto to nisu mogli u plenumu.

Kako su najavili poslanici DS, Dveri, SDS, Narodne stranke, Pokreta centra, samostalni poslanici, poslanici Demokratske stranke Srbije oni će konferencije za novinare držati na svaka dva sata od 19.00.

– Uspeli su da nas ujedine ovakvim ponašanjem. Ne želimo da budemo ućutkani – rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija rekao je da su odlulčili da “podvuku crtu” i složno iskažu protivljenje obesmišljavanju rada parlamenta.

– Bez obzira što mi koji ovde stojimo ne mislimo o svemu isto i ne treba da se pravimo da smo oko svega slažemo , ali treba da postoji svetinja i nešto što je iznad pojedinačnih i ideoloških uverenje, a to je da li će biti parlamenta ili neće i da li će biti parlamentarne demokratije ili neće – kazao je Vukadinović.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da aktuelna vlast vrši nasilje protiv svakog ko drugačije misli , da ukidaju izložbe i predstave, da pokušavaju ubistva opozicionih lidera i vrše nasilje u parlamentu zabranjujući poslanicima da govore o najvažnijim temama u Srbiji.

– Mi više to nećemo da trpimo i ćutim i nećemo da dozvoljavamo da nas ponižavaju. Dozlogrdilo je. Đavo je odneo šalu i zato smo se svi ujedinili i ovo je ovde (u skupštinskom holu) sada otvoreni parlament – kazao je Obradović.

Poslanica Pokreta centra Tatajana Macura rekla je da je neophodno omogućiti da poslanicima da gradjanima predstave rešenja koja bi poboljšačla zakonske predloge i da ukažu na ono što je u tim zakonima loše za njih.

Šef poslaničkog kluba Samostalni posčanici Jovan Jovanović rekao je da tokom sednice nisu imali priliku da kažu da li je neophodno iz budžeta izdvajati sredstva za nacionalni stadion ili gondolu ili nešto drugo nogo neophodnije.

Skupština Srbije završila je večeras raspravu o amandmanima na više zakona, među kojima je i Predlog budžeta za 2019. godinu o čemu će se izjašnjavati sutra u 10 časova.