NA SPISKU DONATORA SNS-a I SOCIJALNI SLUČAJEVI?! Aleksandar Vučić objasnio kako je to moguće

Aleksandar Vučić
Printscreen

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u intervjuu za "Insajder" na pitanja u vezi sa finansiranjem SNS-a tokom izborne kampanje i sumnjama Agencije za borbu protiv korupcije da je reč o pranju novca, odgovara da nema govora o pranju para ali da će sve biti ispitano.

 

U razgovoru čiji je deo “Insajder” dostavio agenciji Beta, na pitanje kako je moguće da 6.940 građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, a da su neki od njih istovremeno i korisnici socijalne pomoći, Vučić je odgovorio da “pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga”, ponavljajući da SNS ima najčistije finansije i da nikome ništa ne duguje.

– Sad ću da vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam – ja kažem: “a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku – objasnio je predsednik kako to da se na spisku donatora SNS-a nalaze i socijalni slučajevi.

Na konstataciju da je Agencija za borbu protiv korupcije prijavila Višem tužilaštvu i SNS za sumnju na pranje para u izbornoj kampanji 2014. godine, Vučić je rekao da je uveren da će se sve okončati u skladu sa zakonom i da ga istovremeno čudi što se uopšte govori o mogućem pranju para.

– Pranje para? Sa po 19.000 dinara – rekao je Vučić, na šta je usledila primedba urednice “Insajdera” Brankice Stanković da nije reč o 19.000 dinara nego da je reč o više hiljada ljudi koji su uplatili identičan iznos od po 40.000 dinara i da je to “možda mehanizam pomoći kojeg neki tajkun prikriva finansijsku podršku stranci”.

Aleksandar Vučić je rekao “da nema ni govora o tome ali da će se sve ispitati”.

– I to će da se ispituje. Evo ja molim sve, Agenciju za borbu protiv korupcije, sve, da ispitaju sve do kraja. Dakle, samo malo strpljenja pokažite. Agencija traži to. Ja kažem da je izmišljena tema. Da li nije ili jeste neka Agencija provede postupak do kraja – naveo je Vučić.

Brankica Stanković je ukazala da se stiče utisak u javnosti da se institucije povuku kada on iznese ocenu unapred o tome da li negde postoji ili ne postoji kršenje zakona, odnosno da institucije reaguju onako kako on kaže, Vučić je samo izneo uverenje da “misli da to nije tačno”.

Vučić u intervjuu odgovara i na pitanja o neispunjenim obećanjima, o tome “zašto se ljuti na novinare”, o tezi strani plaćenici, o tome zašto svako ko kritikuje vlast prolazi kroz medijski linč medija bliskih vlasti, kao i o tome kakva je uloga njegovog brata u stranci, Bratislavu Gašiću, Siniši Malom, Aleksandru Vulinu i mnoga druga pitanja.

“Insajder” je naveo da je sama najava intervjua izazvala je brojne reakcije iako predsednik Srbije često daje intervjue RTS-u, Pinku, TV Hepi.

– Do intervjua je došlo nakon što je predsednik Srbije pre dve nedelje rekao na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinarke ‘Insajdera’, da ne može na konferenciji da odgovori na sva pitanja i potpitanja i sam javno rekao da će dati intervju redakciji ‘Insajder’ – naveli su u toj redakciji.

Razgovor je sniman u studiju “Insajdera”, a biće emitovan u celosti na TV Prva večeras u 21 sat. Intervju će biti emitovan u 23 sata preko Orion TV aplikacije na Insajder TV kanalu, odnosno moći će da ga gledaju i oni koji borave van granica Srbije.

Nakon emitovanja, biće dostupan na sajtu www.insajder.net