NA VAŠARU KUPIO VAN GOGOVU SLIKU: Srbin zamalo da se obogati, ali je onda stiglo RAZOČARANJE

Van Gog
Wikipedia

Srbiju je munjevitom brzinom obišla vest da je izvesni Marko Marković (45) iz Beograda na aranđelovačkom vašaru za 1000 dinara pazario Van Gogovu sliku čija vrednost se meri u desetinama miliona evra.

 

U pitanju je slika “Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ koja je zajedno još jednim van gogovim platnom “Pogled na more u Sheveningenu“ krajem decembra 2002. godine ukradena prilikom provale u muzej.

Međutim, s obzirom da su obe ukradene slike pronađene prošle godine u Napulju, vrlo je verovatno da je 1.000 dinara realna cena onog što će krasiti dom Marka Markovića.

Sasvim slučajno sam se obreo na vašaru u Aranđelovcu, i pošto sam ljubitelj umetnosti, i pasionirani kupac slika, primetio sam da se na jendoj tezgi prodaju slike, i baš ova mi je privukla pažnju. Platio sam je svega hiljadu dinara, a kada sam došao kući ukucao sam na internetu ne bi li saznao o čijoj se replici radi, ali sačekalo me je iznenađenje od kojeg i sada drhtim – rekao je kupac i dodao da je na osnovu potpisa i potvrde nekih uglednih antikvara zaključio da je reč o originalu.

Po onome što sam ja video, a što su potvrdili par uglednih antikvara, reč je o slici Van Goga, koje je ukradena. O tome najbolje svedoči i njegov potpis, i po rečima svih eksperata koji su ga videli potvrdili su da je originalan. Ovih dana očekujem dolazak delegaciju iz Muzeja iz Amsterdama koji treba da potvrde autentičnoost, a onda ćemo se dogovoriti i za koju sumu će slika biti vraćena muzeju – izjaviio je navodno ovaj Srbin, a preneli su pojedini mediji.

Međutim, po svemu sudeći neće ništa biti od Markovićevih miliona jer je navedena slika verovatno već visi u amsterdamskom muzeju nakon što je zaplenjena u septembru prošle godine prilikom akcije hapšenja narko-dilera u Napulju, kada je pronađena i slika “Pogled na more u Ševeningenu”.

Stručnjaci su tom prilikom potvrdili njihovu autentičnost i naveli da slike nisu oštećene iako su isečene iz rama. Vest o toj zapleni tada su preneli svi vodeći svetski mediji i agencije, tako da je skoro sigurno da je Marković na vašaru u Aranđelovcu za hiljadu dinara pazario reprodukciju.loading...