NACISTIČKI POZDRAVI, BAKLJE i PETARDE u Briselu: Policija koristila vodene topove da otera desničare

Brisel
Beta

Pristalice desničarskih organizacija okupile su se u centru Brisela, a policija je morala da koristi vodene topove kako bi sprečila incidente.

 

Kako prenose svetski mediji, desničari su se okupili nakon što su organizatora Marša protiv straha odložili skup iz bezbednosnih razloga.

Dopisnica CNN javlja da su viđeni i nacistički pozdravi, zapaljene su i baklje i bacane petarde.

Na briselski trg koji je proteklih dana bio mesto sećanja na žrtve bombaških napada danas su došli muškarci u crnoj odeći sa kapuljačama koji su uzvikivali slogane i nosili zastave protiv Islamske države.

Na trgu se nalazi i policija za suzbijanje demonstracija koja se pridružila policajcima u nastojanju da vodenim topom otera demonstrante sa trga, prenosi AP.

Četiri osobe privedene u 13 novih racija

– Devet osoba je odvedeno na salušanje u okviru dosijea o terorizmu ali je pet osoba kasnije pušteno na slobodu – navodi se u saopštenju i dodaje da je današnja akcija sprovedena u okviru istrage o napadima u Briselu 22. marta gde je poginula 31 i povredjeno oko 300 ljudi.

Tužilaštvo je dodalo da će se tokom dana odlučiti da li će preostale četiri osobe biti prebačene u pritvorske jedinice ili biti puštene na slobodu.

Taj sudski organ juče je protiv Fejsala Šefua, trećeg osumnjičenog koji je učestvovao u napadima, podignuta optužnica zbog “učestvovanja u terorističkoj grupi, terorističkog ubijanja i terorističkog ubijanja u pokušaju”.