NADLEŽNI OKRETALI GLAVU: Monstrum godinama silovao ćerku i napravio joj dete

Silovanje Žena
Pixabay.com

Dan nakon što je medijima u regionu odjeknula priča o monstruoznom ocu koji je godinama psihički, fizički i seksualno zlostavljao svoju ćerku, hrvatski mediji objavljuju nove detalje zločina koji je šokirao Balkan. Nesrećna devojka svom ocu je čak rodila dete, a nadležne institucije tvrde da nisu ništa nisu znale. "Zadarski list" objavio je danas svedočnje komšija koji to demantuju.

 

Redakciji lista javile su se komšije koje krivicu svaljuju na sve nadležne zadarske institucije za koje kažu da su morale bolje da reaguju i da nisu smele da okreću glavu od takve monstruoznosti. Bivše komšije čak tvrde i da su ponašanje oca prijavile nadležnima.

 
– Postoje zapisnici i evidencije u policiji i na Prekršajnom sudu o njegovom ponašanju i prijavama od kako su uselili u stan. Nije to od juče! To traje godinama! Život u njihovom susedstvu bio je noćna mora o kojoj bi knjige mogle da se napišu. Žao mi je, a ujedno me i strašno ljuti to što sada, kad je monstrum stavljen tamo gde mu je mesto, svi se nešto “peru”. Ispada da su svi radili svoj posao i ništa nisu znali! To naprosto nije istina. Da su oni zaista svi odradili ono što je trebalo, ovaj slučaj odavno bi se otkrio, a mnogo osoba bilo bi pošteđeno bola, patnje i problema raznih vrsta – rekla je za “Zadarski list” komšinica porodice, dodajući kako od samog početka nije bilo sluha za pronalaženje rešenja.

Žena ističe da su susedi ovog nasilnika prijavljivali, ne samo zbog buke koja je dolazila iz njihovog stana, već i zbog terora i pretnji njima i njihovoj deci. Policajci su, kaže, dolazili i činovnički odrađivali posao, jednako kao i ostale institucije.

– Ponekad se sve završavalo samo na usmenoj opomeni, a ponekad su to odradili tako da su susede koji su nasilnika prijavili stavili u isti koš s njim te ispisali i njima prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Posle su i oni morali na sud. Upravo zbog toga, mnogi su vremenom digli ruke od svega, a neki se čak i odselili, kaže ova Zadranka, a druga koja je i sama imala neugodno iskustvo s nasilnikom to i potvrđuje.

– Jednom sam prilikom lično rekla policajcu da tu nije u pitanju samo porodično nasilje, ali očito ga to nije posebno dirnulo. Lično sam odlazila u Centar za socijalni rad i razgovarala sa tadašnjim direktorom Tomislavom Orovićem. Kasnije je i moja sestra odlazila tamo, dok je Centar vodila Danijela Jadrijev. Slegali su ramenima i govorili da su oni uradili sve što je bilo u njihovoj moći. Nisu! Za mene su i oni krivci, a nije normalno ni da tu decu barem sada ne odvoje od majke.

Neshvatlljivo je da ona nije znala što se događa i da na njoj ne leži krivica za sve što su ta deca proživela, ogorčeno izjavljuje bivša komšinica ove porodice.

Na optužbe da nije vodio dovoljno brige o porodici kojoj je grad Zadar dao stan na korišćenje, načelnik gradskog Upravnog odeljenja za zdravstvo i socijalni rad, Mario Pešuta, kaže da to nije bilo u njegovoj ingerenciji.

– Mi smo toj porodici dali stan na korišćenje jer su zadovoljavali uslove. Lično sam upoznao tog čoveka i mogu reći da je bio odbojan i neugodan, videlo se da ima nekih problema, ali to nije moja ingerencija. Na nivou šuškanja do mene je došla priča o njegovom ponašanju i čudnom odnosu sa ćerkom, što je u domenu Centra za socijalni rad, a ne moja – ističe Pešut.

Šta se dogodilo u Zadru?

Zadaranin u četrdesetim godinama čije ime nije objavljeno godinama je psihički i fizički zlostavljao celu porodicu, a najstarija ćerka trpela je i seksualno nasilje. Batine, vređanje, omalovažavanje i nezamislivo zlostavljanje za decu iz ove višečlane zadarske porodice bile su svakodnevica, piše Glas Istre. Najstarija ćerka je kao maloletnica zatrudnela sa svojim ocem i rodila mu dete.

Stravičan slučaj zlostvaljanja izašao je na videlo nakon što se najstarija ćerka poverila svom dečku koji ju je ohrabrio da oca monstruma prijavi policiji, pišu hrvatski mediji. Otac iz pakla završio je iza rešetaka, nakon što ga je policiji prijavila jedna njegova kći. Glas Istre piše da je “Zadarskom Friclu” određen advokat po službenoj dužnosti, a kazna sa kojom se suočava, kako navode, je desetak godina.loading...