NADLEŽNI ZABRINUTI: Za nedelju dana BROJ ZARAŽENIH u ovom gradu u Srbiji se DUPLIRAO

Pored Beograda, Novog Sada i Vranja, jedan od gradova sa nepovoljnom epidemijskom situacijom je i Kragujevac. Poslednjih dana, povećava se broj novozaraženih u tom gradu. Sinoć do 20 sati koronavirus potvrđen je kod još 155 građana Šumadije, od toga kod 100 u Kragujevcu. Poređenja radi, prošle subote, u Kragujevcu ih je bilo 59.

Pixabay.com

Prof. dr Vasilije Antić direktor Doma zdravlja Kragujevac kaže za RTS da su zabrinuti jer se poslednjih nedelju dana povećava broj zaraženih.

“Mislimo da je razlog tome praznik koji je bio pre četiri dana. Dosta naših građana je bilo van Kagujevca, planine Zlatibor, Golija, Kopaonik. I dosta je porodično, ako se jedan zarazio, zarazili su se svi”, kaže Antić.

Od stotinak zaraženih, 20 je, navodi, starije od 60 godina, a više od 60 posto su mlađi od 40 godina.

“Prema tome, put zaražavanja ide ili porodično druženje ili se zarazi mlađa osoba, pa prenese na druge u porodici. Bilo je i hladno i provetravanja je bilo manje. Beležimo dosta zapaljenja pluća, dosta stomačnih tegoba. Kliničke slike su i teže u odnosu na decembar i zahtevaju hospitalizaciju”, navodi Antić.

Imunizacija u Kragujevcu, napominje, protiče dobro.

“Za manje od mesec dana. Vakcinisano je oko 25.000 građana Kragujevca. Ovde ćemo na tri lokacije vakcinisati više od 1.800 građana, svima je zakazano na po pet minuta. Vrlo brzo se završava i ne čeka se uopšte. Danas dajemo vakcinu kineskog proizvođača ‘Sinofarm‘, juče su prili ‘Sputnjik‘, a pre toga ‘Fajzer’. Doći će i ‘AstraZeneka’, tako da su građani mogli da biraju koju vakcinu će primiti”, zaključio je Antić.

Kragujevac je od kraja juna neprekidno u vanrednoj situaciji i nikako da stane na “zelenu granu”. Opet se povećava i broj pacijenata na bolničkom lečenju i sada ih je 162.

Nismo ispratili ni treći, a stigao je ČETVRTI TALAS KORONE: Ovaj će biti drugačiji od svih!