NAGLI SKOK KORONA BROJKI: Nikad više preminulih, a evo koliko ima novozaraženih slučajeva

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 14.079 građana od kojih je 4.512 novozaraženih.

Preminuo je 41 pacijenat, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 252 obolela.

Podsetimo, dan ranije na korona virus je testirano 11.442 građana od kojih je 3.889 novozaraženih. Preminula su 39 pacijenta, a na respiratorima je bilo njih 269.

Profesor informacionih tehlnogija Petar Kočović je istakao da se u celoj Evropi beleži rast broja zaraženih, uz nekoliko odsupanja.

Srbija je bila u još goroj situaciji nego danas. Situacija je dosta bolja u odnosu na novembar i decembar, imamo manji broj ukupno zaraženih, tada je bilo 217.000, a sada 163.000. Ne valja kada nešto blago raste, blago i pada i imamo veliki pritisak na zdravstvene centre – rekao je Kočović.

On je crnu zonu uporedio sa crnim rupama u svemiru:

– Tamo kada odemo poješće nas korona – naveo je Kočović.

On je ocenio da je za imunizaciju nacije ovim tempom potrebno još 235 dana.

Mi vakcinišemo 0,21 odsto stanovništva dnevno, a Izrael je vakcinisao tri puta više. Srbija će biti na 33 osto vakcinisanih za četiri meseca – naveo je on i podsetio da je sa tim procentom krenula relaksacija mera u Izraelu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić ukazuje da broj novozaraženih stagnira na vrlo visokom nivou.

Napravljen je ogroman napor oko vakcinacije, kao i oko primene mera, a broj opet stagnira na vrlo visokom nivou. Nema dvoumljenja oko vakcine. Što to duže traje to je gore. Vakcina je civilizacijsko dostignuće, ali vakcina nije lek za kovid. Ona stvara osnovu da se kovid savlada – rekao je Lalić.

Lalić je istakao da su tehnološke mogućnosti danas velike, ali je i virus izuzetno komplikovan što je ozbiljan problem.

Vrlo je važno da je vakcina napravljena. Štiti od najtežih oblika i u izvesnoj meri od zaražavanja. Vakcina plus mere, drugačije ne možemo izaći iz začaranog kruga. Ovo nije nikakva normalnost i moramo preduzeti sve da zaustavimo bolest – istakao je Lalić.