Naglo PORASTAO BROJ ZARAŽENIH u Novom Pazaru: Doktor objašnjava da je RAZLOG SAMO JEDAN

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu se pogoršala, jer je naglo porastao broj zaraženih koronavirusom. U poslednjih osam dana registrovano je 29 novih slučajeva koronavirusa u Novom Pazaru, a u Tutinu 19.

Pixabay.com

Pre nedelju dana u kovid bolnici u Novom Pazaru bila su samo dva pacijenta i očekivalo se zatvaranje bolnice, ali se epidemiološka situacija naglo pogorošala.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić kaže za RTS da su u poslednjih osam dana registrovali 29 novih slučajeva koronavirusa u Novom Pazaru i 19 u Tutinu.

“Svi oni su dobrog opšteg stanja, njih sedam je sa simptomima i smešteno je na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru, a ostali se nalaze u kovid bolnici i bez ikakvih su simptoma”, dodao je Spahić.

Ističe da je karakteristika epidemije na tom području što kada se jedna osoba iz porodice zarazi pronađu još pet ili šest asimptomatskih slučajeva iz iste porodice.

“Izgleda smo se rano opustili, jedan veliki deo stanovništva je sa nevericom sve ovo posmatrao. Prešli smo sa jedne kolektivne odgovornosti na ličnu ogovornost, sve je to doprinelo da ne koristimo zaštitna sredstva, da ne koristimo maske, rukavice”, dodao je Spahić.

“Bio je jedan period gde smo ostvarili mnogo prisnih kontakata putem rukovanja, grljenja i ljubljenja, u objektima nisu korišćene sve epidemiološke i sanitarne mere i sve je to nešto što je doprinelo da dođe do povećanja broja obolelih”, objasnio je Sahić i dodao da je posle izolacije i tokom proslave Bajrama bilo mnogo kontakata.

Ukazao je da će u narednom periodu Zavod za javno zdravlje u tom gradu pojačati vaspitno obrazovni rad i mere dezinfekcije.

“Sve kontakte ćemo izolovati tako da se nadam da će brzo doći do stabilizacije ove situacije Ovo je jedna situacija koja je pod punom kontrolom i koju smo mi očekivali”, zaključio je Spahić.loading...