NAJBOGATIJA ŽENA AFRIKE: “Teška je” 2,2 milijarde dolara, a o poreklu njenog bogatstva kruže STRAŠNE PRIČE

Okolnosti koje se brzo menjaju za Izabel duš Santuš, nadaleko poznatu kao "najbogatija žena u Africi", vidne su iz njenog odsustva sa sinoj započetog Svetskog ekonomskog foruma u Švajcarskoj.

Beta

Umesto da ćaska sa svetskim liderima u Davosu, suočena je s pretnom krivične istrage zbog korupcije.

Organizatori Foruma su saopštili da je učešće Izabel duš Santuš, rusko-angloskog porekla, ćerke dugogodišnjeg moćnika Angole Hosea Eduarda duš Santuša, na godišnjem skupu Foruma u Davosu otkazano tek ovog meseca, ali mnogo pre no što je istraga utvrdila da je ona beskrupuloznim poslovima svojoj zemlji oduzela više od milijardu dolara.

Portparol foruma Maks Hol je odbio da precizira da li su njen dolazak otkazali ona ili organizatori Foruma.

Međutim, Forum kaže da održava veze sa jednom od kompanija koje kontroliše Izabela duš Santuš. Na Forumu je saopšteno da njena kompanija “Unitel “ostaje partner”.

Takve partnerske kompanije mogu platiti desetine hiljada dolara za privilegiju svog povezivanja s Forumom, koji ove sedmice ugošćuje američkog predsednika Donalda Trampa i oko 3.000 lidera biznisa, politike i civilnog društva.

Rasprava oko Duš Santuš pojačala se ove nedelje kada su je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i 36 medijskih partnera optužili za “dve decenije beskrupuloznih poslova”.

Duš Santuš, njen suprug i njihovi posrednici sastavili su mrežu s više od 400 kompanija u 41 zemlji sveta koje su tokom protekle decenije od vlade Angole dobijale “konsultantske poslove”, kredite, ugovore o javnim radovima i dozvole vrednosti od milijardu dolara, navela je istraga u nedelju.

Ti navodi su zasnovani na više od 715.000 poverljivih finansijskih i poslovnih podataka koje je obezbedila “Platforma za zaštitu uzbunjivača u Africi” – grupa sa sedištem u Parizu, a zasnovani su i na stotinama intervjua. Zbir dokumenata nazvan je “Luanda liks”, po glavnom gradu Angole.

Izabela duš Santuš je na “Tviteru” odbacila istragu kao laž.

“Izveštaj ICIJ-a zasnovan je na mnogim lažnim dokumentima i lažnim informacijama, to je koordinirani politički napad u koordinaciji s ‘vladom Angole’. 715 hiljada pročitanih dokumenata? Ko veruje u te laži”, napisala je ona.

Decembra prošle godine, sud u Luandi blokirao je glavninu imovine bračnog para Duš Santuš, uključujući banke i telekomunikacionu kompaniju. Vlada kaže da pokušava da povrati 1,1 milijardu dolara, koliko kaže da državi duguju Izabel duš Santuš, njen suprug i jedan bliski saradnik bračnog para.

Angolski antikorupcijski aktivist Rafael Markes pozvao je domaće i portugalske vlasti da krivično istraže duš Santuš. On je portugalskoj novinskoj agenciji Lusa rekao da se radi o čitavim “programima pranja novca koji su naštetili Angoli i Angolcima”.

Jedna od firmi koja je radila sa kompanijama koje je kontrolisao Duš Santuš bila je računovodstvena firma PvC. Njen izvršni direktor Bob Moric rekao je agenciji AP u Davosu da se vodi istraga i da je on “prestao da radi za nju i organizacije oko nje”.

PvC je imala dugogodišnje poslovne poslove s porodicom Duš Santuš. Hose Eduardo duš Santuš je do 2017. 38 godina vladao Angolom koja je bogata naftom i dijamantima. Grupe za ljudska prava dugo su optuživale trog bivšeg šefa države da je ukrao ogromne količine državnog novca tokom vladavine.

Uprkos bogatstvu zemlje, siromaštvo je masovno među 30 miliona stanovnika Angole, a standardi zdravstva i obrazovanja apsurdno su niski, pokazala su američka istraživanja.

Isabel duš Santuš rekla je da je do svog bogatstva koje je magazin “Forbs” procenio na 2,2 milijarde dolara, došla napornim radom. Ona je na “Tviteru” sada navela da će koristiti sva moguća pravna sredstva u borbi protiv pravnih postupaka protiv nje i njenih kompanija.

U Londonu, ministar ekonomskog i socijalnog razvoja Angole, Manuel Nunjes Žunior, rekao je u ponedeljak da “niko ne može biti iznad zakona, zakon mora biti isti za sve”.

Žunior je u Londonu bio na prvom Ssamitu Velika Britanija-Afrika o investiranju, koji je otvorio premijer Boris Džonson, a prisustvovao je i princ Hari.

“Moramo imati istinsku vladavinu zakona u Angoli. Verujemo da je vladavina zakona suštinski element poverenja u društvo u kojem poslujemo”, rekao je on, navodi agencija Lusa.