“NAJBOLJI NAČIN BORBE JE POŠTOVANJE MERA”: Dr Tiodorović otkrio BROJ koji vraća život u normalu

Ukidanje zabrane okupljanja maksimalno do pet, ali i generalno popuštanje mera vezano je za magični dvocifreni broj.

Printscreen

Eliminacija mera moguća je sa ispod 100 zaraženih na dan. Trenutno, prvi cilj je smanjenje broja zaraženih na oko hiljadu.

Tržni centri su otvoreni juče, od narednog ponedeljka deca se vraćaju u škole, a Krizni štab tokom nedelje treba da razmatra dozvolu da se otvore i unutrašnji delovi ugostiteljskih objekata. Iako u okviru svih ovih sadašnjih pogodnosti postoje stroga ograničenja – broj kupaca u centrima, gostiju u kafiću i đaka u učionici, deluje kao da mere popuštaju.

Međutim, mnoge zabrane su i dalje među strogim merama, poput zabrane okupljanja više od pet građana. To praktično znači i nadalje, uzakmice bez navijača, nema svadbi… Konkretno popuštanje ove mere – maksimalan broj okupljenih, medicinski deo Kriznog štaba vezuje isključivo za broj obolelih.

– Da bismo mogli da uklonimo zabrane okupljanja kao što je sada na snazi ne više od pet, i da bismo sve ostale mere eliminisali, potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude ispod 100 – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

On dodaje da i ako je daleko iza nas vreme kada smo dnevno beležili po 30, 40 zaraženih, naš naredni, prvi cilj je da brojka padne ispod 1.000.

– A onda da radimo na tome da dostignemo i magičnu dvocifrenu brojku. Ipak, kako će se sve dalje odvijati zavisi isključivo od ponašanja nas samih i od procesa imunizacije. Ali kada pogledam studentske žurke, igranje kola oko spomenika, gužve u gradu, ne mogu da budem optimista i ne znam šta da kažem kada će se to desiti – kaže dr Tiodorović.

Profesor i član Kriznog štaba ističe da “građani moraju da shvate da ovo ne može pojedinac sam, već svi moramo kolektivno da se posvetimo ovoj borbi”.

– A najbolji način borbe je poštovanje mera. Nije to ničiji hir, ovo je potreba i jedino tako možemo da se nadamo da ćemo u narednom periodu uspeti da brojke svedemo na tu željenu cifru – poručuje profesor Tiodorović.

Iako brojke poslednjih dana padaju, što se pripisije isključivo imunizaciji, situacija je trenutno daleko od idealne Otuda ne čudi da zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević kaže da lekari strahuju od popuštanja mera u borbi protiv korona virusa.

– Strahujemo od svakog popuštanja mera, jer ih mi najviše osetimo – kaže dr Milošević.

Ona međutim, trenutno stanje meri sa brojem prijema i otpusta u bolnici. I, dobra vest je što se ta brojka izjednačila, ali klinika je i “dalje puna” pacijenata.

– Toplo vreme neće doneti olakšanje. Jedina dobra stvar je vakcina, ali dok ne bude polovina građana vakcinisana, nećemo se vratiti normalnom životu – naglašava Miloševićeva.

Niko ne može da precizira period kada ćemo dosegnuti magične brojke, pa ne čudi da su sve glasnije ideje da se mere popuste za vakcinisane. I pored najava da bi to trebalo razmotriti, za sada nije povučen nijedan konkretan potez. Tako mere ostaju jednake za sve.

Kako sada stvari stoje, jedino popuštanje koje je među izglednim jeste otvaranje celokupnih ugostiteljskih objekata. Ovaj predlog je iznet na sednici Kriznog štaba prošle nedelje. Međutim, dogovor nije pao. Glatko su prošli predlozi o vraćanju dece u škole i strogo kontrolisano otvaranje tržnih centara. Kafići i restorani ostavljeni su za još jedan presek situacije i razgovor na sednici Štaba.