NAJCRNJA PROGNOZA DO SAD: Epidemija korona virusa trajaće još PET GODINA?

Pandemija koronavirusa već godinu dana oblikuje živote gotovo svih ljudi na planeti.

Pixabay.com

Države preduzimaju mere kako bi sprečile širenje zaraze, vakcinacija je u zamahu, ali zaraza se i dalje širi i lekari “padaju s nogu” kako bi spasili živote što većeg broja ljudi. U nekim zemljama situacija je međutim bolja nego u drugim, pa tako Australija od početka pandemije ima 29.112 zaraženih, dok je ukupan broj preminulih 909.

O tome kako trenutno izgleda život u ovoj zemlji i kako se tamo bore sa pandemijom, za portal Nova.rs govori Milan Prokić. On sa suprugom Biljanom živi u Adelejdu u Južnoj Australiji već 33 godine.

Po struci sam ekonomista, u Srbiji sam radio u spoljnoj trgovini, uvoz bakra i kasnije izvoz zlatnog nakita, ja to zovem salonska trgovina. U Australiji sam se skoro 25 godina isto bavio trgovinom ali manje ‘seksi’ robom, kao trgovački putnik, imao svoj ketering i transportni biznis. Pre 6 godina sam počeo i isključivo da se bavim poslom promocije i organizacije pozorišnih turneja iz Beograda. Supruga je isto ekonomista, a ovde je strpljivim radom napravila karijeru u Ministarstvu planiranja gde je državni koordinator za deobu zemljišta. Ako vam kažem da je Južna Australija površine Nemačke, Francuske i Italije zajedno, onda možete da zamislite zonu njene odgovornosti” ističe on.

Dodao je kako se ovih dana u Srbiji “obeležava” 9. mart, datum kada su 1991. godine proključale ulice Beograda, a da je njemu proključalo iz istog razloga samo tri godine ranije, pa su zato on i njegova supruga sa dva kofera seli u avion za Australiju i otpočeli novi život.

Način života na drugoj strani “lopte” je nešto sasvim drugačije.

Mirnije se živi, intezivnije radi, manje vremena troši na državnu birokratiju, a opterećenost lokalnom politikom traje kratko i to samo oko izbora. Ono što meni najviše odgovara je što čovek može da proživi život ‘ispod radara’ i da se ostvari u svakom smislu bez partijske, familijarne ili kumovske veze. Normalno ako imate veći projekat i ambicije tu počinje netvorking (networking)”, dodaje on.

Osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju u Australiji.

U šest federalnih država i dve teritorije od sredine februara nije bilo lokalne transmisije virusa. U Melburnu se desilo da je zaražen čuvar britanskim sojem virusa u karantin hotelu, a od njega se zarazilo još 18 ljudi” ističe on.

Kaže da je vakcinacija počela pre dve nedelje.

Kakva je tolerancija prema pandemiji i da li ima straha možete da zaključite iz primera Južne Australije gde do današnjeg dana bilo četiri smrtna slučaja i ukupno 624 zaražena za godinu dana. Znači panika je na pomisao virusa i to je ogroman problem. Jer čak da se Australija vakciniše 100 odsto, šta je sa ostatkom sveta? Već sada pričaju da će karantin biti zadržan neograničeno iako je strani posetilac vakcinisan jer možda je infektivan bez simptoma. Što se odlaska u Evropu tiče, šta vredi što sam vakcinisan ako je situacija u Evropi van kontrole. Juče je najpoznatiji australijski epidemiolog, član SZO gospođa Meri-Luiz Meklos, u jutarnjem programu nacionalne televizije ABC, izjavila da će se situacija stabilizovati za oko pet godina”, kaže on.