NAJGORA DIPLOMATSKA POSETA IKADA: Kanadskog premijera u Indiji ZVANIČNICI IGNORISALI, ali im ni on NIJE OSTAO DUŽAN (FOTO)

Džastin Trudo
Beta

Kanadski premijer Džastin Trudo konačno se sastao sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem, na kraju duge posete Indiji koju su posmatrači ocenili kao katastrofalnu.

 

Za zvaničnu posetu inostranstvu neuobičajeno duga jednonedeljna poseta Trudoa Indiji, koja se završila juče, bila je katastrofa po pitanju odnosa kanadskog premijera s javnošću.

Indijski zvaničnici su ga ignorisali od njegovog dolaska prošle subote, tako da se tek u petak sastao sa nekim značajnijim političarem. Ta hladnoća razlikuje se od toplog prijema koji je nedavno priredjen u Indiji premijerima Izraela i Japana, Benjaminu Netanjahuu i Šinzu Abeu.

U nedostatku politički značajnih trenutaka kanadski premijer je obavio više poseta znamenitostima i prijemima, i izazvao podsmehe zbog oblačenja tradicionalne indijske nošnje i igranja indijskih plesova.

– Ono što privlači pažnju celog sveta je fascinantan izbor garderobe porodice Trudo koja je suviše indijska čak i za jednog Indijca – piše časopis Autluk (Outlook).

List Vašington post je preneo reči jedne indijske kolumnistkinje da Trudoovo kalkulisano igranje i brojne promene gardeorobe više liče na glumca na snimanju ili zvanice na venčanju nego na političara koji je tu došao da razgovara o poslu.

 

Kanadski premijer tek se juče sastao sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem. Dvojica šefova vlada razgovarali su u Nju Delhiju dan posle gafa kanadskih vlasti i njihovog poziva, koji je odmah bio povučen, dvojici ekstremista Sika na prijem kome je domaćin bio Džastin Trudo u četvrtak uveče.

To je došlo na ruku onima u Nju Delhiju koji smatraju da kanadski premijer štiti separatiste Sike u Kanadi zbog izbora.

Modi je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Trudoom izjavio da nema mesta za one koji instrumentalizuju veru u političke svrhe i promovišu separatizam.

– Ne tolerišemo one koji dovode u pitanje jedinstvo, integritet i harmoniju naše zemlje – rekao je hinduistički indijski premijer.

Sike u Kanadi predstavljaju zajednicu od pola miliona ljudi medju kojima jedan deo podržava pokret Kalistana koji se zalaže za nezavisnost severne indijske oblast Pendžab, gde je organizovana velika pobuna, ugušena 1990-ih.loading...