NAJJAČI U POSLEDNJIH 40 GODINA:U Italiji je od zemljotresa čak i PLANINA PUKLA! (FOTO)

zemljotres u Italiji
Twitter/idieforcalum

Zastrašujuće fotografije sa planine postavljaju pitanje - da li je uopšte bezbedno približiti se ovim stenama?

 

Zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale pogodio je centralnu Italiju u nedelju. Kako je epicentar bio na dubini od svega 10 kilometara, tremor je bio plitak i destruktivan. Šta više, najjači u poslednjih skoro 40 godina, kako piše portal IFLScience.com.

Iako pukom srećom nema žrtava, za razliku od zemljotresa u avgustu koji je ubio oko 300 osoba, i ovaj potres imao je strašne posledice. Više od 15 hiljada ljudi prijavilo se italijanskoj Agenciji za civilnu zaštitu, kako bi se smestili u hotelima i skloništima jer su ostali bez domova.

 

Zemljotres je bio toliko jak da je čak i jedna planina pukla!

Monte Vetore, koja se nalazi u blizini epicentra, osvanula je sa velikom pukotinom. Iako nije jasno koliko daleko i duboko u stene zadire pukotina, fotografije koje su se pojavile na Internetu zastrašujuć su dokaz toga koliko je ovaj zemljotres bio strašan po samu planetu i prirodu.

Čak i da je reč o površinskom prsnuću stene, može da se desi da se ceo gornji segment odvojio od čvrste osnove što bi moglo da dovede do još gorih posledica, ponajviše za planinare i alpiniste koji okušaju sreću na toj planini.

Pogledajte kako izgleda pukotina na Monte Vetore.loading...