NAJJEZIVIJA POSLEDICA BREGZITA? Britanski Jevreji koji su bežali od NACISTA, sada traže nemačke pasoše

Bregzit i nacizam
Pixabay.com

Njihovi preci bežali su od nacističkog progona, a oni sada traže nemačko državljanstvo.

 

U mesecima pošto je Velika Britanija šokirala ceo svet izrazivši želju da istupi iz Evropske unije, desetine hiljada očajnih Britanaca zatražilo je irsko državljanstvo. Bregzit ih je naterao da zatraže dokumenta koja ih neće odseći od Evrope i njenih otvorenih granica, prenosi Independent.

Međutim, ono što najviše čudi jeste podatak da je broj britanskih Jevreja koji traže nemačko državljanstvo ove godine veoma porastao.

Nemačka ambasada u Londonu potvrdila je da je u avgustu primila preko 400 zahteva za državljanstvo – svega sedam sedmica nakon referenduma o izlasku iz Evropske unije. Prethodnih godina, broj zahteva je retko kad bio veći od dvadeset.

Već je poznato da je porastao broj zločina iz mržnje i netrpeljivosti u Velikoj Britaniji, ali Ostrvljani su načisto šokirani činjenicom da sada u Nemačku hrle potomci onih koji su bežali od nacista iz Nemačke i Austrije, onih koji su živeli sa najmračnijim sećanjima na teške gubitke voljenih.

Bregzit nam je zatvorio vrata, a dobijanje nemačkog pasoša je ponovno otvaranje tih vrata. Ako je išta jevrejsko u meni, onda je to činjenica da želim pred sobom sve otvoreno, jer nikada ne znate šta se može desiti – rekao je jedan od Jevreja koji traže “utočište” u Nemačkoj.loading...