NAJKRITIČNIJE U BEOGRADU, NOVOM SADU I NIŠU: Čeka se odluka o NOVIM MERAMA

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 73.765 osoba, a zabeleženo je 955 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Pixabay.com

U zemlji su zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 3.343 hospitalizovana pacijenta. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 151 osoba.

Prema poslednjem preseku, još 19 pacijenata je preminulo od kovida 19, a koronavirus je registrovan kod još 3.341 osobe. Tri najveća grada, Beograd, Novi Sad i Niš, i dalje beleže najveći broj novozaraženih.

Pre kraja decembra prvih 10 hiljada doza od 1,8 miliona vakcina trebalo bi da stigne u Srbiju, najavljuje predsednik Aleksandar Vučić. Najverovatnije će to biti Fajzer-Biontekova vakcina, a Vučić kaže da se pregovara i sa kineskim i ruskim partnerima.

Skupština Srbije usvojila je Izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojima Komunalna milicija dobija veća ovlašćenja da kontroliše propisane mere.

“U praksi to će značiti da će one koji uporno krše mere ubuduće moći da kažnjavaju i komunalni milicionari, što do sada nije bio slučaj”, rekao je za RTS sekretar Sekretarijata za poslove komunalne milicije Ivan Divac.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao u specijalnoj emisiji RTS-a da moramo da zaustavimo virus i da je to moguće samo ako se uskrate kontakti, a to podrazumeva određene mere koje bi trebalo sprovoditi.

“Mi smo pred vikendom, to su dani najintenzivnijih kontakata. Imamo i dve slave. Vodite računa o svom zdravlju, nosite maske, izbegavajte skupove, ponašajte se racionalno”, poručio je Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je upozorio da je situacija u Beogradu “na ivici”. Lončar je sinoć rekao da još nije doneta odluka o oštrijim merama, i da će biti doneta u narednih 24, 48 časova.loading...