NAJLEPŠA AKCIJA U BEOGRADU! Diplomate igraju fudbal na Adi za decu u Prihvatilištu

Na Adi Ciganliji sutra će biti održan humanitarni fudbalski turnir "Diplomate za decu" ("Diplomats 4 Children") kako bi se prikupila sredstava koja će pomoći deci iz Prihvatilišta u Beogradu, koja se uprkos obećanjima gradskih vlasti još nisu uselila u novu zgradu.

Ada Ciganlija
Dnevno.rs

Turnir organizuju ambasade Poljske i Slovačke i na njemu će učestvovati timovi sastavljeni od ambasadora, diplomata i drugih institucija, a najavljena je i aukcija predmeta koje su donirali poznati sportisti iz Srbije i drugih zemalja učesnika i osvajači medalja na Olimpijskim igrama.

Danijela Stajković iz Prihvatilišta za decu rekla je za agenciju Beta da u proseku svakog dana u prihvatilištu pomoć zatraži 16 dece i da je njima u predstojećim hladnim mesecima neohodno sve.

– U dogovoru sa ambasadama videćemo na šta ćemo utroštiti sakupljena sredstva, da li će to biti odeća i obuća, školski pribor, didaktička sredstva, nama je sve to neophodno – kazala je Danijela Stajković.

Ona je kazala da deca koja dolaze u Prihvatilište imaju jako teške živote i da im znači sve što će im olakšati svakodnevicu.

– Svoj deci koja se nađu u teškim oklonostima potreban je smeštaj, ona se dovode ovde u Prihvatilište i tu mogu da ostanu sat ili dva, a mogu da budu i više meseci. Mnoga od te dece su zlostavljana, ostavljena, žrtve su trgovine ljudima i kada prodju ti prvi trenuci traume, kada ih zbrinemo, trebalo bi da imaju adekvatan smeštaj – kazala je ona.

Promo

Prihvatilište za decu se već dve decenije nalazi na privremenoj adresi, u Bulevaru oslobođenja na Voždovcu, a smešteno je u neuslovnom prostoru.

Predstavnici gradske vlasti su više puta najavljivali otvaranje nove zgrade Prihvatilišta za decu, a poslednji put je to učinio bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je kazao da će zgrada biti završena u avgustu.

Prihvatilište je trebalo da se preseli do avgusta u bivšu Osnovnu školu “Ćirilo i Metodije”, na Zvezdari u Ulici Živka Davidovića, gde radovi i dalje traju.

– Meni je ovo jedno od najvažnijih obećanja kada smo pre dve godine rekli da ćemo pronaći adekvatan prostor i napraviti novo prihvatilište. U ovoj zgradi će biti i svratište, koje će Beograd imati prvi put – izjavio je Siniša Mali u februaru prilikom obilaska objekta u Ulici Živka Davidovića.

Portal Istinomer je tu izjavu Siniše Malog ocenio kao neispunjeno obećanje i podsetio da je bivši gradonačelnik još 2015. godine, na proslavi 57. rođendana ove ustanove najavio adaptaciju novog objekta “za mesec, dva”.

Danijela Stajković kazala je da očekuje da će se u rekonstruisanu zgradu preseliti do kraja godine.

– Mi gotovo svakodnenvo obilazimo radove koji su počeli pre godinu i više dana. Moram da kažem da je sve uradjeno do sada po najvišim standardima za potrebe Prihvatilišta. U pitanju je ozbiljan posao i ja očekujem da će rekonstuisana zgrada biti useljena do kraj godine – rekla je ona.

Nova zgrada moći će da primi 48 dece u bilo kom trenutku, što je tri puta više od postojećih kapaciteta.