NAJMOĆNIJA TINEJDŽERKA NA SVETU: Ona ima samo 16 GODINA, ali ceo svet SLUŠA ŠTA IMA DA KAŽE!

Švedska tinejdžerka Greta Tunberg, aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promena, pojavila se pred odborom američkog Kongresa, pozivajući kongresmene da "slušaju nauku" i preduzmu korake u borbi protiv klimatskih promena, javio je danas Glas Amerike.

Beta

Tinejdžerka boravi u Vašingtonu od prošle nedelje, kada se pridružila grupi američkih i aktivista iz zajednice starosedelaca kontinenta u protestu, čiji je cilj da se pridobije podrška za globalni klimatski štrajk koji se održava u petak i da se izvrši pritisak na političare da preduzmu mere protiv klimatskih promena.

Ona je jedna od četvoro učenika koji su govorili na zajedničkom pretresu Podkomiteta odbora za spoljnopolitičke odnose za Evropu, Evroaziju, energetiku i životnu sredinu kao i posebnog odbora za klimatsku krizu. Greta Turnberg je predala izveštaj Intervladinog panela o klimatskim promenama umesto svog svedočenja i poručila zakonodavcima da “slede nauku”.

“Ne vidim nijedan razlog da se ne sluša nauka, to je nešto što bi trebalo da se podrazumeva da svi slušamo trenutno najbolje jedinstveno naučno mišljenje koje nam je na raspolaganju. Svi bi trebalo da to rade. To nije stvar političkih mišljenja, stavova ili mog mišljenja, to je nauka”, izjavila je švedska aktivistkinja u Kongresu.

Ona se kasnije, na stepenicama Vrhovnog suda, pridružila grupi od sedam mladih Amerikanaca koji su tužili američku vladu zato što ne preduzima akciju u pogledu klimatskih promena. Oni su apelovali na političke lidere i kongresmene da podrže njihovu pravnu bitku i preduzmu korake da se smanji upotreba fosilnih goriva.

Greta Tunberg je skrenula pažnju svetske javnosti prošle godine kada je počela da ne idu u školu svakog petka da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta. Pridružili su joj se drugi učenici i kasnije su osnovali pokret “Petkom za budućnost”. Potom je to preraslo u nedeljne proteste širom sveta da bi se od vlade zahtevala akcija protiv klimatskih promena.

Njena organizacija “klimatskih štrajkača” ima nekoliko miliona pristalica širom sveta. Greta je u SAD stigla u avgustu, kada je uplovila u njujoršku luku brodom na solarni pogon, kako bi prisustvovala klimatskom samitu u UN.