NAJNOVIJI KORONA IZVEŠTAJ: Brojke i dalje u padu, ali nema opuštanja

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 10 osoba, a potvrđeno je 178 novih slučajeva zaraze.

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 sata na koronavirus testirano je 6.679 uzoraka, od kojih su 178 pozitivna. Preminulo je 10 osoba. Na respiratorima je 56 pacijenata.

Iako je epidemiološka situacija u Srbiji sve bolja na punktovima širom zemlje nastavlja se imunizacija stanovništva.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je naveo da je u Beogradu zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 50,2 odsto ukupnog punoletnog stanovništva odnosno 698.594 ljudi, a revakcinisano 43 odsto ukupnog punoletnog stanovništva, odnosno 598.773 građana.

Naveo je da je u devet od 17 beogradskih opština vakcinisano više od polovine stanovnika.

– Radi se o Starom Gradu sa skoro 70 odsto, Savskom Vencu sa oko 68 odsto, Vračaru gde je vakcinisano oko 65 odsto, zatim Rakovici, Novom Beogradu, Voždovcu, Čukarici, Zemunu i Paliluli. Od preostalih osam opština najslabiji procenat vakcinacije je u Obrenovcu i Lazarevcu, ali čak i u tim opštinama nije ispod 35 odsto ukupnog punoletnog stanovništva- rekao je gradonačelnik.

Najavio je da će u ime grada Beograda već sutra pisati Kriznom štabu i tražiti da se na teritoriji grada Beograda dozvoli rad ugostiteljskih objekata do jedan sat po ponoći.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević navela je za RTS da je do ovog momenta vakcinisano oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite i nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Navela da je u toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni.

– U toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni. To ne znači da su ti pozitivni bili u toku prošlog dana, nego je to ukupan broj svih pozitivnih čija je pozitivnost praktično otkrivena prethodnih nedelja- navodi Kisić Tepavčević.

Govoreći o vakcinaciji mladih navodi da oni na početku kao i svuda u svetu nisu bili prioritet za vakcinaciju, ali da se sada situacija menja.

– Prioritet su bili najstariji sugrađani zatim oni sa hroničnim oboljenjima i oni koji su bili profesionalno najugroženiji. Ako sada pogledamo procenat vakcinisanih po uzrasnim grupama svuda u svetu je najmanji u najmlađim uzrasnim grupama jer oni nisu bili prioritet, ali sada je došao red na njih. Upravo njima je pripala uloga da daju završni udarac ovom virusu- ističe Kisić Tepavčevićeva.