NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Brojke ulivaju nadu, počela i IMUNIZACIJA

U Srbiji je počela masovna imunizacija, gradovi obezbeđuju punktove.

Pixabay.com/Kolaž

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo još 20 osoba, a zabeleženo je 1.688 novih slučajeva zaraze. Testirane su 10.354 osobe. Na respiratoru je 171 osoba.

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je građane da se što pre prijavljuju za vakcinaciju i da se što pre vakcinišu, jer je to suštinska zaštita.

Dan ranije kada primite vakcinu je spas. Za nas od ključnog značaja da se građani ubrzano prijavljuju. Što pre primite vakcinu spasićete živote i svoj i drugih”, naglasio je Vučić.

Na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju predstavljen je najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije.

Masovna vakcinacija je vrlo važna zbog sticanja kolektivnog imuniteta, rekla je za RTS Tanja Jovanović, virusolog i članica NKT za imunizaciju.

Na pitanje o tome koliko bi u ovom trenutku populacije moglo da ima imunitet, rekla je da može da pretpostavi da je takvih oko 35 ili 40 odsto.