NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Četiri lica preminulo a evo koliko ima novozaraženih

Najnoviji presek stanja koronavirusa u Srbiji...

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.397 osoba, od kojih je pozitivno 104, dok su, nažalost, četiri osobe preminule.

Na respiratorima je 12 osoba.

Delta soj korona virusa pojavio se u Indiji u oktobru 2020. godine i od tada se proširio u više od 80 država sveta. Po simptomima podseća na grip, kašalj je ređi, praćen glavoboljom, curenjem nosa i temperaturom. Ovaj soj virusa je 60 odsto zarazniji, najviše se zaražavaju mladi.

Ovaj soj se razlikuje po tome što nedostaje veoma važan simptom, gubitak mirisa i ukusa, a pošto se zapaljenje grla brže razvija prisutan je uporan kašalj. Mi ne moramo da imamo Indijce koji će doći kod nas, doći će neko ko je bio u kontaktu sa njima. Ono što je važno jeste da znamo ko nam dolazi. Mi imamo manji broj pozitivnih zahvaljujući vakcinaciji – kaže dr Tiodorović i navodi da treba biti svestan da ćemo imati mnogo manje posla sa ovim mutantom.

On je naveo i da je vakcinacija i dalje najvažnija kada je u pitanju korona.

Blizu rešenja bićemo onda kada ne budemo imali ljude koji završavaju fatalno – upozorava Branislav Tiodorović.

Već postoje dokazi i zvanično objavljeni u studijama da praktično svaka vakcina štiti i od ovo delta soja, tog mutanta, kako smo ga ranije zvali indijski soj – navodi dalje Tiodorović.

Epidemiolog Tiodorović naglašava da je važno nastaviti sa procesom vakcinacije, pogotovo što je sada vreme kada ima manje zaraženih.