NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas gore nego juče

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.884 osoba, od kojih je pozitivno 1.884 dok je, nažalost, 40 osoba preminulo.

Pixabay.com/Kolaž

Na respiratorima je 180 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 13.837 testiranih, njih 1.565 je bilo pozitivno, dok je nažalost 38 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 178 pacijenata.

Ako dve osobe, od kojih je jedna zaražena koronom, razgovaraju bez maske, čak i na razdaljini od tri metra, rizik da se zdrava osoba zarazi u roku od nekoliko minuta je 90%. A kad samo jedan nosi masku i na upola manjoj udaljenosti, znatno je manji rizik od inficiranja, pokazuje najnovija studija obavljena u PNAS, prestižnom naučnom časopisu američke akademije nauka.

Grupa nemačkih i američkih naučnika u istraživanju “Gornja granica za izlaganje jedan na jedan infektivnim ljudskim respiratornim česticama” otkrili su, uzimajući u obzir tipično opterećenje SARS-CoV-2 virusom i tipičnu infektivnu dozu, da “kada imamo socijalno distanciranje, čak i na tri metra, između dve osobe koje govore, dovodi do gornje granice od 90% za rizik od infekcije nakon nekoliko minuta”.

– Ako samo podložan nosi masku dok priča s infektivnim na udaljenosti od 1,5 m, gornja granica se znatno smanjuje – kod hirurške maske dostiže 90% nakon 30 minuta, a kod maske FFP2 (koja je inače slična maski N95, prim nov.) ostaje na oko 20% čak i nakon jednog sata. Kada oboje nose hiruršku masku dok inficirani govori, vrlo konzervativna gornja granica ostaje ispod 30% nakon jednog sata, ali kada oboje nose masku FFP2, koja dobro prilepljena, ona iznosi 0,4% – objavljeno je u radu.