NAJNOVIJI KORONA PRESEK: U porastu broj zaraženih… opet

Ovo je najnoviji korona izveštaj.

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 17.008 osoba, od kojih je pozitivno 2.314. Na respiratorima su 43 pacijenta, nažalost, 12 osoba je preminulo.

Podsetimo, juče je testirano 17.396 osoba, od kojih je bilo pozitivno 2.249. Na respiratorima je bio 51 pacijenat, nažalost, 10 osoba je preminulo.

Kašalj i temperatura do 39, ovih dana česti su simptomi koji se javljaju kod dece. Međutim, nije u pitanju korona, već virus koji hara u kolektivima, ali je srećom bezopasan i prolazi za dva do tri dana, kažu lekari.

Kako savetuju stručnjaci, s obzirom da se nalazimo u epidemiji, procedura je takva da je neophodno proći kroz kovid ambulantu kako bi se isključila mogućnost zaraze, poslušati pluća i uraditi analize, a nakon toga savetuje se mirovanje uz dosta tečnosti, kako bi se dete oporavilo u što kraćem periodu.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, objašnjava za „Blic“ da nema mesta panici, i da je u pitanju virus koji se javlja kod dece uzrasta od 6 do 12 godina, ali dodaje da sve prolazi brzo.

– U poslednjih nekoliko dana dolaze deca uzrasta od 6 do 12 godina sa povišenom temperaturom. Kada dođu u DZ mi ih najpre šaljemo u kovid ambulantu da vidimo da li je kovid u pitanju, odnosno da isključimo mogućnost da je zaraženo. Međutim, negativni su, a pedijatri kažu se radi se o nekom virusu koji se javlja u vidu prehlade i visoke temperature. Uz terapiju pedijatra, dva tri dana sve se to smiri – objašnjava dr Stojanović.