NAJPOTRESNIJI DNEVNIK DEMENCIJE: Sin je snimio trenutak u kom njegova MAMA ne može da se seti ko je on (VIDEO)

demencija
printscreen

"Ovaj dan nikada neću zaboraviti"

 

Demencija je progresivno i nepovratno propadanje intelektualnih sposobnosti i viših mentalnih funkcija – inteligencije, mišljenja, govora, pamćenja, učenja, imaginacije… 

Bolest populacije odraslog životnog doba predstavlja gubitak mentalnih sposobnosti koji rezultuje gubitkom memorije, promenama ličnosti i gubitku socijalnih sposobnosti. 

Kako se kod starijih ljudi manifestuje ova bolest možete saznati ukoliko pratite video blogove Džoija Dejlija. Naime, ovaj četrdesetpetogodišnji muškarac snima vlogove u kojima prikazuje određene situacije sa svojom majkom, koja boluje od demencije.

Tako je u jednom od videa, među bolnim trenucima zabeležio i dan kada je njegova majka zaboravila ko je on.

Ovaj dan nikada neću zaboraviti – moja majka ne zna ko sam, zna moje ime ali ne zna ko sam. Mislio sam da će ovo doći mnogo kasnije, kada možda ne bude mogla da priča, ali ovo je tužno, rekao je kroz suze.

Njegovoj majci lekari su dijagnostikovali demencija u 65. godini. Sada ima 67 godina i nalazi se u posebnom staračkom domu jer ne može sama da se kupa i da uzima lekove.

U nekim videima Moli, kako se zove Džoijeva majka, ne može da se seti ni svog supruga.

U nastavku možete pogledati video gde na kraju Džoi iznosi svoje mišljenje o celoj situaciji i to kroz suze. Zaista je dirljivo…