NAJPOZITIVNIJE KORONA BROJKE DO SADA: Zaraženih manje od 900, a evo koliko je lica preminulo

Najnoviji izveštaj o korona virusu u Srbiji!

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.389, od kojih je pozitivno 834, dok je, nažalost preminulo 19 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 137 pacijenata.

Ne može se očekivati da se trudnice vakcinišu istog dana kada struka jasno kaže da treba da se izvrši njihova imunizacija, zato što su svi lekari naučeni da i dalje postupaju u skladu sa uputstvima u kojima piše da one ne treba da se imunizuju, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Zato država, uključujući sve institucije, mora da ubrza te promene, a ona ne može da ih ubrza mimo proizvođača – naglasio je Kon.

Kako je naveo, proces vakcinacije trudnica je krenuo, ali kada će ući u zamah ne bi da procenjuje.

Svi kažu počeće da se vakcinišu trudnice, fantastično. Međutim, treba da imaju u vidu da postoje zakoni ove zemlje, zakon o lekovima, gde je sažetak karakteristika leka sastavni deo zakona. U tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice. Lekar koji postupa preko toga, postupa mimo zakona – rekao je Kon.

Objasnio je da to ne govori zbog gledalaca, već i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu tu birokratiju koja ide prilično sporo.

S druge srane, onaj ko isporučuje vakcine poručuje je sa propratnom dokumentacijom u kojoj ne piše da mogu trudnice da se vakcinišu. A tu je i stručno – metodološko uputstvo koje daje Batut u kome takođe piše da se trudnice ne vakcinišu – zaključio je Kon.