NAJRIZIČNIIA GRUPA: Ako patite od OVE bolesti, najveće su šanse da dobijete KORONU

Američki naučnici otkrili su da je shizofrenija kod starijih osoba najrizičniji faktor za smrtni ishod od posledica kovida-19, piše portal Science Alert.

Pixabay

Istraživanje je sprovedeno između marta i maja prošle godine na 7.350 Njujorčana koji su bili pozitivni na koronavirus, a naučnici su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.

Među njima je bilo i 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije.

Istraživanje je pokazalo da je smrtnost od kovida kod tih pacijenata bio gotovo tri puta veći u odnosu na pacijente koji nisu bolovali od tog poremećaja.

Dakle, u spomenutoj grupi ispitanika shizofrenija je bila na drugom mestu po smrtnosti od kovida kod starije populacije.

Naši rezultati pokazali su da su ljudi koji boluju od shizofrenije podložniji na kovid – rekla je psihijatar Katlyn Nemani.

Shizofrenija je mentalni poremećaj koji boleniku menja percepciju stvarnosti i utiče na njihovo raspoloženje.

Ovo su rezultati zbog kojih se uključuju zvona za uzbunu – rekao je Tom Pollak, psihijatar na londonskom King’s Collegeu.

Ti pacijenti su među najranjivijim članovima društva o kojima se većina u svetu nedovoljno brine – dodao je.

Bolest može značajno poremetiti njihov imuni sistem pa su zbog toga podležniji posledicama korone, tvrde naučnici.

Stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje oprezniji su sa zaključcima i vjeruju da se rezultati studije mogu objasniti drugim komorbiditetima, poput gojaznosti kojoj su shizofreničari skloni.

 Istraživanje upućuje na to da osobe koje boluju od shizofrenije treba svrstati u grupu visokog rizika i omogućiti im brz pristup vakcini – rekao je psihijatar i epidemiolog Matthew Hotopf s londonskog King’s Collegea.

Istraživanja objavljena u časopisu JAMA Psychiatry pokazala su i da kod osoba s poremećajima raspoloženja, nije uočen povećan rizik od smrtnog ishoda od posledica kovida.