Pronašli smo PET NAJSKUPLJIH KNJIGA NA SAJMU, a jedna od njih košta neverovatnih 200.000 DINARA (FOTO)

Sajam
Ivan Tošković/Dnevno.rs

Novo vreme diktira drugačiji odnos prema knjizi. Ne može se sa lakoćom reći da se danas manje čita, naprotiv! Knjige se štampaju više nego ikada, jedino je razlika u tome što su izdanja jeftina i često slabog kvaliteta. U potrazi za najluksuznijim izdanjima koja prkose novom trendu našli smo ovih pet impozantnih izdanja.

 

Foto: Dnevno.rs/ Ivan Tošković

Na ovogodišnjem 62. sajmu knjiga u moru jeftinih izdanja za gotovo jednokratnu upotrebu pronašli smo i ona koja se mogu pohvaliti kvalitetnim papirom, a neka od njih imaju i gotovo neuništiv povez. Izdavačka kuća “Mladinska knjiga” odlučila se čak da u jedno svoje izdanje ubaci zlato, srebro i bronzu!  

Mi ne spadamo u red bogatih zemalja sa moćnim izdavačkim kućama, ali ono što smo pripremili za vas slobodno može stati rame uz rame sa najluksuznijim svetskim izdanjima.

Po nekom nepisanom pravilu najluksuznija izdanja nisu vrhunski dometi književnosti već ukusno priređene monografije prepune fantastičnih slika i kvalitetnog propratnog teksta.

Tražili smo PET NAJSKUPLJIH KNJIGA na ovogodišnjem Sajmu. Predstavljamo vam ono što smo našli!

5. Moj Beograd, autora Dragoljuba Zamurovića, izdavač Laguna (Cena 6800 dinara)

Reč je o kvalitetnoj monografiji koja je objavljena na srpskom i na engleskom jeziku. Obiluje fantastičnim fotografijama Beograda kao i pričama iz ugla autora koji je Beograd opisao onako kako ga on vidi.

 

Foto: Dnevno.rs
 

4. Kulturno blago Srbije u 1.000 slika, izdavač Vulkan (specijalna cena 8.990 dinara) 

 

Foto: Dnevno.rs

Ova jedinstvena enciklopedija predstavlja bogatu riznicu figurina, oruđa, oružja, nakita, odeće, religijskih i umetničkih predmeta, koji svedoče o spletu različitih kultura i civilizacija koje su ostavile traga na ovom tlu, oblikujući svest, mentalitet, kulturu, običaje i tradiciju nas danas.

Ako je pamćenje duša sveta, onda je duh ovog prostora, u svim svojim manifestacijama, oživljen i sačuvan na stranicama ove knjige.

 

 3. Hrišćansko nasleđe Kosava i Metohije (cena 11.700 dinara)

 

Foto: Dnevno.rs

“Istorijsko i duhovno središte srpskog naroda“ je monumentalna knjiga, na engleskom jeziku, na 1007 str. sa preko 400 ilustracija, naučnih studija i umetničkih priloga.

Izdavači su Sebastijan Pres iz Los Anđelesa, Balkanološki institut SANU i Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu.

U ovom zborniku enciklopedijskog karaktera, nalaze se probrane naučne studije vodećih domaćih i stranih stručnjaka za istoriju, umetnosti i kulturno nasleđe ove južne pokrajine Srbije, prilozi naših duhovnika, kao i brojna svedočanstva, od srednjovekovnih povelja do zapisa i natpisa, diplomatske prepiske, duhovnih tekstova, epske tradicije i putopisnih zapisa.

2. Biseri Srbije, autor Stevan Stanković, izdavač Pravoslavna reč, Novi Sad (specijalno izdanje 13.200 dinara)

 

Foto: Dnevno.rs

U bogato ilustrovanoj monografiji Biseri Srbije formata 36×26, čiji je obim 580 stranica, sa više od 1400 fotografija u koloru, na stručan, dokumentovan i zanimljiv način celovito su predstavljene turističke i druge vrednosti Srbije kao celine i svakog njenog područija i pravca pojedinačno.

U 35 poglavlja, koja odgovaraju geografkim i turističkim celinama od ravne, plodne Bačke na severu do bistrica prostrane Metohije na jugu na pregledan i dopadljiv način predstavljene su i najatraktivnije i najposećenije turističke destinacije naše zemlje i niz manje zvanih, privlačnih mesta u carstvu netaknute prirode, koja postepeno nalaze ili će tek naći mesto na razruđenoj turističkoj mapi Srbije.

 

Foto: Dnevno.rs

Specijalno izdanje odlikuje vrhunski ručni rad, kao i odabir najkvalitetnije kože. Ova knjiga napravljena je da traje genereracijama.

Sada zaboravite na sve što znate o izdavaštvu i luksuznim izdanjima jer predstavljamo možda najskuplju knjigu u istoriji sajma knjiga.

1. Vladari Srbije, autori Đorđe Bubalo i Petar V. Krestić, izdavač Mladinska knjiga (200.000 dinara)

 

Foto: Dnevno.rs

– Retka su umetnička, naučna i zanatska dela koja postaju deo nacionalnog kulturnog nasleđa, a još ređa ona koja mogu postati deo ličnog porodičnog bogatstva. Ovo je takvo delo – s ponosom ističu na štandu Mladinske knjige.

Knjiga poseduje blizu 280 fotografija u boji – portreti vladara koje su izradili vodeći domaći i strani umetnici, lični predmeti, pečati, vladarske insignije, oružje, zastave, novac, arhivska građa – srednjovekovne povelje s potpisima vladara, pisma, proglasi, ustavi, fotografije, crteži, istorijske karte…

 

Foto: Dnevno.rs

Tiraž iznosi 4.000 numerisanih primeraka, a valja dodati i to da se uz knjigu dobija i vlasnički list.

– Prva dva prmerka već su prodata na ovogodišnjem Sajmu. Drugi, koji je otišao juče, kupljen je za keš – otkrili su nam na štandu Mladinske knjige.

Delo je ručni rad i da bi jedna ovakva knjiga ugledala svetlost dana udružilo se čak četiri radionice. Za likovno opremanje pobrinuo se čuveni slikar, grafičar, kaligraf i ilustrator Bole Miloradović.

Pojedine fotografije prevučene su zlatom, srebrom i bronzom dok su porodična stabla i grbovi vladarskih dinastija iscrtani prema istorijskim izvorima.