NAJSTARIJA SRPSKA GLUMICA SLAVI ROĐENDAN! Branka danas puni 102 GODINE, evo kakav je POKLON dobila od Beograda (FOTO)

Glumica Branka Veselinović napunila je 102. godine. Iza poznate filmske i pozorišne glumice je više od 80 godina karijere.

printscreen/youtube.com/RTS

Glumila je u više od hiljadu predstava i 50 serija i filmova. Rođena je kao Branka Ćosić 1918. godine u Starom Bečeju. 

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu odakle su je uputili na praksu te se ubrzo našla u predstavi Karlova tetka koja se igrala u Novom Sadu.

Branka je bila član prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, igrala je sa najvećim i najznačajnijim glumcima Jugoslavije. Dug je spisak nagrada koje je Branka dobila za svoj glumački i humanitarni rad a bila je i ambasador Unicefa.

Njen 100. rođendan, obeležen je posebnom svečanošću.

Beoinfo

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu Kralj Betajnove. U Beogradu je igrala i u Umetničkom i Narodnom pozorištu.

U Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi Majka hrabrost i njena deca.

U matičnoj kući, JDP-u, odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici dobila je „Sterijinu nagradu” 1964. godine.

Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada…

Dva velika glumačka imena Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji su u JDP-u od njegovog osnivanja 1947. godine, Branka i Mlađa Veselinović, 2012. godine su donirali sredstva Fondaciji JDP ih kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u datoj kalendarskoj godini igrane na sceni JDP-a.